Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec

Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec
Sdílej
 
První díl seriálu Bezpečně na silnici se věnuje bezpečnosti chodce při přecházení vozovky. Pracovní arch společně s informacemi pro učitele na vás čekají v článku.  


V seriálu Bezpečně na silnici zpracováváme modelové situace, ke kterým může docházet v běžném provozu – a to jak z pohledu chodce, tak z pohledu řidiče. Seriál má za úkol zvýšit silniční gramotnost každého zájemce, především ze skupiny žáků základních škol.

V časopise ábíčko 6/2017 vyšly podklady pro vystavění modelové situace na vozovce. Patří k nim pracovní arch od BESIPu, který najdete ke stažení zde:

 

 

Chodec

V našem novém seriálu, který vychází v ABC, vás postupně provedeme bezpečnostními zásadami, jak se chovat na silnicích, abyste nepřišli k úrazu nebo nezpůsobili škodu někomu jinému.

Kdo je chodec

Tématem dnešního dílu je chodec. Je to však téma velmi široké a pro většinu z nás v silničním provozu zcela zásadní, proto se k němu budeme průběžně vracet i v dalších dílech seriálu. V dopravní terminologii je chodec takový účastník provozu na pozemních komunikacích, který se pohybuje pomocí chůze. Chodcem je i člověk který tlačí nebo táhne kočárek, sáňky nebo vozík, který šířkou nepřesahuje 60 cm, člověk jedoucí na invalidním vozíku, lyžích, skateboardu nebo kolečkových bruslích. A také člověk, který vede kolo, je chodec a platí pro něj stejná pravidla. Pokud je podél vozovky chodník, musí chodec přednostně úžívat chodníku. To samé platí pro stezku pro chodce a cyklisty. Po chodníku chodíme vpravo, protijedoucím vozidlům (hasiči, sanitka) se vyhýbáme také vpravo.

Bezpečně v silničním provozu 2: Tramvajová zastávka

Bezpečně v silničním provozu 2: Tramvajová zastávka

Bez chodníku

Když na pozemní komunikaci není chodník, nezbývá chodci nic jiného, než užít vozovky. V takovém případě musí jít po její levé krajnici (oblast za silnou bílou čárou) a pokud vozovka nemá krajnici, musí jít po levém okraji. Tak má chodec přijíždějící auta proti sobě, vidí je a může na ně reagovat. Pokud jde skupinka chodců, ideálně by měli jít po jednom za sebou, na bezpečných úsecích smějí jít maximálně dva chodci vedle sebe.

Projekt ABC do škol, pod který seriál Bezpečně na silnici spadá, posiluje spolupráci časopisu ABC se základními školami. Speciální vystřihovánky z časopisu a pracovních archy z www.abicko.cz obohatí výuku předmětů o hravost a podporují zručnost. Patříte-li k učitelům, kteří seriál chtějí využívat anebo ho již využívají, přihlaště se k našem informačnímu servisu, skrz který můžete zpětně podobu seriálu ovlivňovat svými náměty.

Přihlašte se k učitelskému newsletteru

Nezapomeňte také na náš seriál Já, budovatel

Já, budovatel: Objevte kouzlo architektury!

Já, budovatel: Objevte kouzlo architektury!

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Škola kola s Josefem Dresslerem: 1. díl

Škola kola s Josefem Dresslerem: 1. díl

Videohra do školy! Projekt CivilizationEDU a Minecraft zaútočí na školní lavice

Videohra do školy! Projekt CivilizationEDU a Minecraft zaútočí na školní lavice