Birdwatching: Jak se pozorují ptáci ve světě

Birdwatching: Jak se pozorují ptáci ve světě
Sdílej
 
Birdwatching (neboli pozorování ptáků) je nesmírně populární v Severní Americe i ve Velké Británii. Není divu, že právě odtud přišlo i pojmenování této záliby. Provozuje se i u nás v Česku.

 

Mnozí ptáčkaři, jak si naši birdwatcheři říkají, často přejdou od pouhého pozorování k fotografování a někdy dokonce i k filmování. Dnes mají na rozdíl od fotografů minulého století, kteří kvůli jednomu zdařilému snímku často trávili hodiny a hodiny ve strnulé pozici v malém krytu, obrovskou výhodu.

Pozor! Ptáci ve fotopasti

Místo aby sami seděli na místě, v zimě, ve sněhu či v dešti, nainstalují k místu, kde se ptáci shromažďují fotopast – kameru či fotoaparát, který se automaticky spustí pohybem zvířete. Tím se samozřejmě nemusejí vzdávat i vlastního pozorování, ale mohou se zdržovat opodál, aby ptáky nerušili, a práci za ně vykonává automat. Dnes už jsou k dispozici fotopasti s dokonalými objektivy, takže výsledné záběry si nezadají se snímky pořízenými kvalitní ruční kamerou.

Aby umístili fotopast či kameru na místo, kde je opravdu velká šance na skvělé záběry, využívají přesně to, co jsme vám radili i v našem článku – lákají ptáky na krmítko. Podívejte se, jaké záběry lze pořídit na krmítku v Severní Americe. Nejnápadnějšími druhy, které kamera zachytila, jsou krásní kardinálové a modré sojky.

Nás samozřejmě zajímají druhy, které lze spatřit v Evropě. Prakticky stejné ptáčky, které lze spatřit na krmítku v německém lese, přilákáte i u nás.

 

Také v Británii žijí podobné druhy ptáků jako u nás. Podívejte se na nejčastější obyvatele zahrad a parků.

 

A tady si všimněte, co všechno patří do krmítka a jak takové krmítko může vypadat. Mimochodem – protože jsme v Británii, veverka, která se dobývá na oříšky, není naše evropská veverka, ale invazní severoamerická veverka popelavá.

Více se dozvíte v ABC 21

Ptáci jsou otužilci: Více se dozvíte tady

Ptačí krmítko pověste v říjnu: Více se dozvíte tady

Ptáci bufeťáci: Co vidí terejové na rybářích

Ptáci bufeťáci: Co vidí terejové na rybářích

Ptáci: vetřelci ve městech

Ptáci: vetřelci ve městech