ABC pro školy: Nový projekt ábíčka míří do škol

ABC pro školy: Nový projekt ábíčka míří do škol
Sdílej
 
Tradičním posláním časopisu ABC za posledních 60. let je přinášet informace a poučení hravou formou. V projektu ABC pro školy kombinujeme výuku a vystřihovánky do jednoho seriálu.

 

Spolupráce se základními školami je pro ábíčko jedním z důležitých pilířů aktivit. Informace, které přinášíme v časopise a na webu, doplňují výuku předmětů a podporují manuální zručnost – například v podobě vystřihovánek nebo návodových seriálů. Když jsme v redakci přemýšleli, jak obsah ještě více rozšířit, dospěli jsme k projektu ABC pro školy – jednoduché a obousměrné výměně, kdy naše specializované seriály mohou učitelé používat v rámci výuky a zpětně ovlivňovat jejich obsah.

Bezpečně na silnici

Co to přesně znamená? V současnosti připravujeme dva seriály. Již aktivním je Bezpečně na silnici, který vzniká ve spolupráci s BESIPem. Seriál je propojen přímo s městským životem a tedy s bezpečností na silnicích. Každý, kdo chodí do školy nebo do práce přes přechody pro chodce o tom ví své. A právě uvědomělost při pohybu po silnicích, ať už jako chodec nebo řidič, je tématem seriálu Bezpečně na silnici.

Papírová auta

Určitě znáte modelové situace, kdy máte rozhodnout, z jaké silnice vjede do křižovatky vozidlo. Anebo, kdy může chodec přejít. Všechny varianty budete moci sestavit z papírových vystřihovánek, které budou vycházet v časopise. Pracovní arch najdete na našich webovkách, konkrétně v sekci Bezpečně na silnici.

A co učitelé?

Učitelé se dozví všechny podstatné informace z pracovního archu. Ten je zdarma k dispozici na našich www.abicko.cz. Stáhnout si ho může každý a jeho integrování do výuky je jednoduché a intuitivní. Přestože v redakci známe požadavky učitelů, nejsme v každodenním kontaktu s reálný vyučováním. Proto jsme zavedli formulář, přes který se můžete přihlásit do naší informační služby a pravidelně dostávat nové informace anebo nám zaslat připomínky a náměty.

Já, budovatel

Stejně jako Bezpečně na silnici budou fungovat i další seriály, například Já, budovate, který vzniká ve spolupráci s Martinem Weinerem. V časopise se budete pravidelně setkávat s vystřihovánkami městské architektury. Domy pak podle pokynů učitele budete stavět tak, aby bylo patrné, jak vznikají městská centra, jak se mění v průběhu staletí, jak vypadají jednotlivé stavební slohy anebo, jak budou města vypadat v blízké budoucnosti. Spolupráce ve třídě je důležitá, protože čím více domů budete se spolužáky mít, tím lepší město vystavíte.

Další seriály

V současnosti připravujeme další seriály, které obohatí výuku o zábavné a hravé učení. Budeme jen rádi, pakliže se do projektu zapojíte, ať už už jako učitel nebo zájemce, který by chtěl přispět k vylepšení seriálů. Další informace a díly najdete zde.

 

Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec

Bezpečně v silničním provozu 1: Chodec

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem

Dobré světlo: Naučíme se fotografovat

Dobré světlo: Naučíme se fotografovat