Svět podle Tolkiena

Sdílej
 
Tři prsteny pro krále elfů pod nebem, Sedm vládcům trpaslíků v síních z kamene. Devět mužům - každý je k smrti odsouzen, Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně v zemi Mordor, kde se šero snoubí se šerem. Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže, Jeden všechny přivede, do temnoty sváže, v zemi Mordor, kde se šero snoubí se šerem.

Dlouholetý vlastník Prstenu Glum se svou oblíbenou "rybiškou"Neslyšeli jste už někde tato slova? Možná ano. V těchto tajuplných větách se skrýval osud bájné Středozemě, kde proti strašlivému mágovi bojovali mocní páni vznešených říší, elfové, trpaslíci, moudří čarodějové a také jeden podivný národ hobitů. Hobiti, hobiti... také vám to něco říká? Je to poklidný národ, který nevyhledává dobrodružství. Hobiti nejraději ze všeho pokuřují dýmkové koření a klábosí na zápraží své nory. Přesto pár z nich sehrálo veledůležitou roli ve válce o Prsten, jak je popsána v knihách J. R. R. Tolkiena.

John Ronald Reuel

Bílá Ecthelionova věž v Minas Tirith, hlavním městě Gondorské říšeŽe vůbec netušíte, kdo to je? Tento pán byl profesorem angličtiny na univerzitě ve Velké Británii, nositelem Řádu Britského impéria, a hlavně sepsal nádherné knížky, které vtáhly do svého mytického světa miliony dětí a dospělých na celé Zemi. První kniha, která se týká světa starých králů, elfů, trpaslíků, zvaného Středozemě, se jmenuje Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Vypráví o tom, jak se jeden úplně normální hobit jménem Bilbo Pytlík zaplete do úžasného dobrodružství s drakem, trpaslíky a starým čarodějem Gandalfem. Na své cestě za dračím pokladem najde úplně náhodou kouzelný zlatý prsten. Je opravdu zvláštní, protože když si ho nasadíte, zmizíte, prostě zneviditelníte. A právě tento zdánlivě neškodný prstýnek hraje hlavní úlohu v dalších knihách, souborně pojmenovaných Pán Prstenů. Ve třech dílech, nazvaných Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále, se postupně čtenář dozví, že tento prsten patří Temnému pánu Sauronovi, který do něj uložil část své moci, a kdyby jej získal zpět, uchvátil by celou Středozemi a nastala by tma a vláda zla. Proto se musí na strastiplnou cestu vypravit synovec Bilba Pytlíka Frodo, který má za úkol odnést Prsten do země Mordor, kde sídlí Temný pán, tam ho potají vhodit do Ohnivé hory, kde byl ukován, a tak ho navždy zničit. Pro ochranu Froda je ustaveno společenstvo, které ho bude doprovázet. Je jich devět, stejně jako je devět Černých jezdců, nejstrašnějších Sauronových služebníků. V družině jsou čtyři hobiti - Frodo, Sam, Pipin, Smíšek, elf Legolas, trpaslík Gimli, syn správce říše Gondor Boromir, dědic Králů Západu Aragorn a čaroděj Gandalf, který družinu vede. Víc už nebudeme prozrazovat, je jenom na vás, abyste se zapojili do tohoto kouzelného příběhu a hltali stránku za stránkou, tak jak to dělaly miliony čtenářů před vámi.

Zábavný dějepis

Vojsko Pána Nazg^ulů dobývá opevnění Minas TirithPro ty, kdo propadli Středozemi, pan Tolkien napsal ještě jiné lahůdky - Silmarillion a Nedokončené příběhy. Doplňují Pána Prstenů jak v příbězích ze starších věků, tak v letopočtech a dějinách jednotlivých národů. Už na konci Návratu krále se můžete naučit psát elfským písmem i trpasličími runami, a uvedena je zde jak gramatika elfštiny, tak i některá slovíčka. Myslím, že to je určitě paráda psát si se spolužáky v elfštině. No nezní elfská jména jako Taniquetil (Vysoký bílý štít), Ithil (Měsíc), Alqualonde (Labutí přístav) nebo trpasličí Kheled-zaram (Zrcadlové jezero), Azanulbizar (Rmutný dol) krásně?

Hurá! Film!

Frodo, pronásledován Černými jezdci, byl u Brodu zachráněn vlnami v podobě koní přičarovaných GandalfemPostavy ze Středozemě a jejich příběhy jsou motivem mnoha krásných obrazů, stolních her i dvou animovaných a jednoho napůl hraného, napůl animovaného filmu (názory na kvalitu těchto filmů jsou ale spíše negativní). Nyní vzniká velkolepá hraná podoba Pána Prstenů, na kterou se netrpělivě těší všichni, kdo svůj druhý život žijí ve Středozemi. Natáčení je bedlivě sledováno, protože každý fanoušek zná celý příběh do detailů, a filmaři tudíž nesmějí udělat nikde ani sebemenší chybičku. Obsazení jednotlivých rolí bylo také tvrdým oříškem, protože každý čtenář má svou romantickou představu o tom, jak který hrdina vypadá. Inspirací pro výběr herců a scenérií byly obrazy malířů Johna Howea a Teda Nasmithe, které také uchvátil tento mytický svět. Film bude mít stejně jako kniha tři díly a s výjimkou Liv Tylerové v roli Arwen Večernice v nich budou hrát u nás prakticky neznámí herci. Premiéra první části - Společenstva Prstenu, je v USA plánována na prosinec 2001. Další díly budou následovat zhruba v ročních odstupech.

Pohled do Středozemě

Pán Nazgűlů se setkal se svým osudem - paní ÉowynJestli jsme ve vás, dosud nezasvěcených, probudili zvědavost a touhu vnořit se do tohoto báječného dobrodružství, jsme moc rádi. Skalním čtenářům doporučujeme knížečku Tolkien - Kniha kvízů, která je plná těch nejzáludnějších otázek a pořádně prověří vaše středozemské znalosti. Ale ani kdybychom vám na dalších deseti stránkách líčili, jak je svět J. R. R. Tolkiena zajímavý, nevynahradí to jednu malou ukázku z Pána Prstenů: "...Seděl na Stolci vidění, na Amon Henu, na kopci Oka Mužů z Númenoru... Kam se však podíval, všude viděl znamení války. Mlžné hory se podobaly mraveništi: skřeti vylézali tisíci děrami. Pod haluzemi se odehrával smrtelný zápas elfů a lidí a divokých zvířat. Země Meddědovců hořela, nad Morií visel mrak, na hranicích Lórienu vystupoval kouř... Veškerá moc Temného pána byla v pohybu... Obrátil se zase na jih a spatřil Minas Tirith. Zdála se vzdálená a krásná: s bílými zdmi, mnoha věžemi, hrdá a sličná ve svém horském sedle, cimbuří se blyštěla ocelí a na baštách vlály pestré praporce. V srdci mu svitla naděje. Avšak proti Minas Tirith stála jiná pevnost, větší a silnější. Tam, na východ, se nevolky obracel jeho pohled. Přešel po zhroucených mostech Osgiliathu, po vyceněných branách Minas Morgul, po přízračných horách, a padl do Gorgorothu, údolí děsu v zemi Mordor. Tam pod sluncem ležela tma. Kouřem probleskoval oheň. Hora osudu hořela a stoupal z ní dusivý kouř. Potom jeho pohled strnul přikován: val za valem, cimbuří za cimbuřím, černá, nezměrně silná železná hora, ocelová brána, diamantová věž, tak spatřil Barad-d^ur, pevnost Sauronovu. Veškerá naděje ho opustila..."

J. R. R. Tolkien

J. R. R. TolkienJohn Ronald Reuel Tolkien se narodil 3. ledna 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu. Roku 1895 se přestěhoval se svou matkou a bratrem do anglického Birming-hamu. V roce 1911 odešel studovat do Oxfordu, kde se začal věnovat angličtině. Na začátku první světové války dokončil studia a nastoupil do armády. Po válce pracoval na Leedské a později na Oxfordské univerzitě. Jeho hlavním profesním zájmem byla studia anglosaštiny a příbuzných jazyků (staré norštiny, gótštiny a němčiny). V roce 1936 dokončil Hobita. Své největší dílo - Pána Prstenů - dopsal v roce 1948. Výuky na univerzitě zanechal v roce 1959. Zemřel 2. září 1973.

INTERNET

Pěkné stránky v češtině http://jeremius.fantasyplanet.cz/jrr_tolkien Archiv obrázků ze světa J. R. R. Tolkiena http://SOAR.Berkeley.EDU/rolozo Oficiální stránky filmového zpracování http://www.lordoftherings.net Ukázku z filmu si můžete stáhnout odsud http://www.reelusa.com/trailersl.html Internetový prstenec stránek věnovaný J. R. R. Tolkienovi http://www.geocities.com/Area51/6157/lotr.html

Autor

Lucie Hlavová Kresby archiv autorky