Roller Coaster Tycoon

Sdílej
 
Zmrzlina, párky, děsný hlomoz, kolotoče, obrovské horské dráhy, neuvěřitelné atrakce, balonky, zběsilá hudba, ještě větší horské dráhy…

Takhle vypadá zábavní park z pohledu prostého návštěvníka, který si užívá všech "nástrah" takovýchto podniků, vy se ale musíte starat o víc než jen si vybrat tu správnou atrakci a koupit si popcorn. Jste totiž majiteli tohoto parku a vaším cílem je co nejspokojenější zákazník a samozřejmě také co největší zisk.

Vstupní brána

Roller Coaster Tycoon je budovatelská strategie, jejímž autorem je Chris Sawyer tvůrce legendárního Transport Tycoonu. Roller Coaster Tycoon je v mnohém svému předchůdci podobný, plocha je rozdělená na malé kostičky, po kterých se pohybujete při stavbě, i grafika a různá menu jsou řešena podobně, takže zvyknout si na ovládání Roller Coaster Tycoonu není pro veterány Transport Tycoonu nic složitého. Jinak je samozřejmě hra o něčem jiném, nestaráte se o vožení něčeho někam jinam musíte bavit lidičky a vydělávat si tím peníze.

Jakou atrakci?

K bavení svých hostů máte k dispozici širokou škálu lákadel, od jednoduchých a hrůzu nepříliš vzbuzujících kolotočů, skluzavek a podobně přes různé velké kolotoče, houpající se lodě, dráhy pro motokáry až po základní prvek vašeho parku - horské dráhy. Typů drah je hodně důlní vlak, několik druhů ocelových horských drah s různě zavěšenými vozíky, několik typů dřevěných horských drah, vodní atrakce s nafukovacími čluny, jezdícími kmeny, stavět také můžete přepravní dráhy vláček, který vozí hosty po parku, nebo soupravu na jedné kolejnici.

Zaplatíme a jedeme nahoru

Horskou dráhu můžete buď postavit z již vymyšlených staveb, které jenom umístíte na vhodné místo a zaplatíte, nebo ji můžete budovat podle vlastní fantazie. Stavba dráhy je dost složitá věc, nejenže musíte dbát na to, aby na sebe jednotlivé díly navazovaly, ale musíte ještě hlídat výšku všech oblouků, protože, jak je známo, vozíky horské dráhy se pohybují setrvačností. Postavíte-li moc velké kopce, nemusí je souprava překonat, zastaví se pod vrcholem, sjede zpátky a houpe se v dolíku, dokud se nezastaví sem, tam, sem tam... Druhou záludností je neochota človíčků jezdit na příliš prudké dráze. Vy sice vybudujete dráhu svých snů obrovskou a pekelně rychlou, ale ouha, možná že odvezete první vlak pajďuláků, ti však odejdou z dráhy s tím, že je moc prudká. Ostatní už jenom před bránou vyděšeně poskočí a odcupitají, protože se jim už při pohledu na ni dělá špatně. Pak můžete začít zmenšovat kopce, montovat brzdy a doufat, že nakonec celá práce nepřijde vniveč. Roller Coaster Tycoon Roller Coaster Tycoon Roller Coaster Tycoon

Je to fuška

Vybudovat slušnou dráhu trvá někdy pěkně dlouho a je potřeba dobře si promyslet, jestli ji stihnete ve vymezeném čase dokončit (ve hře je totiž několik scénářů, ve kterých je úkolem dosáhnout cíle za určitou dobu). Na již hotové dráze můžete ještě měnit další nastavení - kromě barvy dráhy a vozíků i cenu, častost technických prohlídek a hromadu dalších věcí, jak se na správnou budovatelskou strategii sluší. Důležité je okno s názory návštěvníků na vaši atrakci tady zjistíte, jestli ji máte zlevnit, upravit, nebo zbourat. Vyvolat si můžete i vlastnosti každého jednotlivého pidi človíčka. Uvidíte, jakou má náladu, co si myslí a co potřebuje.

Všechno okolo

Kromě atrakcí je ovšem potřeba stavět i mnoho dalších věcí, bufety, stánky s kolou, stánky se zmrzlinou, záchodky, informační kiosky atd. atd., u všeho samozřejmě určujete i cenu zboží. Další nezbytně nutnou věcí jsou cestičky, k dispozici je několik různých povrchů. Musíte je budovat logicky, aby človíčci nebloudili, dost široké, aby se nemačkali. Velice důležitá jsou místa, kde se může tvořit fronta modré cestičky se zábradlím. Stavte je všude u vchodů a východů, ty u vchodů musí být co nejdelší, aby mohlo co nejvíc človíčků stát ve frontě na vaše úžasné atrakce. Kromě vysloveně praktických věcí můžete stavět i ozdobné stavby ty jsou k dispozici v mnoha stylech: Egypt, Řím, opuštěný důl a podobně.

Nejenom stavění

Roller Coaster TycoonRoller Coaster TycoonK provozu svého parku potřebujete i personál: uklízeče, opraváře, strážce pořádku i baviče. Musíte jim přidělit práci a prostor, kde mají pracovat. Důležitý je i marketink parku, reklamní kampaně, ceny vstupného, volné vstupenky, lákadla na atrakce. Vaše úspěchy jsou zobrazovány v několika grafech, ze kterých je váš úspěch či neúspěch nejlépe vidět.

Poslední sešup, brzdy a hotovo

Roller Coaster Tycoon je skvělá budovatelská strategie. Stavění horských drah je sice komplikovanější činnost, ale pořád je to dobrá zábava. Hra umožňuje změnu rozlišení až na 1024x768 a kromě zoomování i otáčení výhledu. Grafika je krásně titěrná a sledovat všechno to hemžení při kterém vám naskakují další vydělané penízky je skutečně radost. Zvuky a občas znějící hudba jsou pěkné, nijak neruší a příjemně doplňují atmosféru hry. Jediné co bych ve věku 3D karet přidal, by byla jízda na dráze z pohledu človíčka - určitě by to byl zajímavý zážitek. Bavil-li vás Transport Tycoon, určitě se vám Roller Coaster Tycoon bude líbit. A jestli jste nikdy žádnou takovou strategii nehráli, zkuste to.

SPECIÁLNÍ ČLOVÍČCI

Pojmenujete-li kteréhokoliv návštěvníka jedním z těchto jmen, odhalíte jeho skryté možnosti. Chris Sawyer - sám sebe fotí Simon Foster - maluje obrazy Katie Brayshaw - pořád na každého mává John Mace - platí za atrakce dvojnásobek John Wardley - umí si myslet WOW Melanie Warn - človíček je maximálně šťastný - zůstane v parku déle a utratí víc peněz

NĚKOLIK DOBRÝCH RAD

Stavte lavičky blízko východů z horských drah, pomůžete těm, kteří se po jízdě necítí nejlépe. Chcete ušetřit peníze za sekání trávy? Zvolte funkci snižování a zvyšování terénu (lopatka), vyberte jako terén trávu a klikejte na místa s přebujelou vegetací - tráva je posekaná, a zadarmo. Chcete-li dostat do parku hodně návštěvníků, dělejte pořád co nejvíc marketinkových kampaní, přijde pak mnohem více človíčků.