Nové číslo ABC: Ukázka z ábíčka 14

Nové číslo ABC: Ukázka z ábíčka 14
Sdílej
 
Vychází nové ABC. Podívej se, co najdeš v ábíčku 14. Třeba Dobu ledovou, poslední mamuty, reportáž z Legolandu nebo výpravu za českými sondami.

 

Právě vyšlo nové ABC. Co najdeš uvnitř?

Tak třeba Dobu ledovou: Mamutí drcnutí a pravdu o tom, jak to bylo doopravdy s posledními mamuty. Nebo reportáž z nejbližšího německého Legolandu a nový seriál výpravy za českými sopkami. Taky něco o stolové hoře, závodech robotů v rychlých autech Roborace a rybářích bez udice! Plus o vědě, která je otevřená opravdu každému.

Nechybí vystřihovánky domíchávače betonu a mrakodrapu Kingkey.

ABC 14 vychází 4. 7. Podívej se na ukázku:

Hlavní téma ABC 14: Pomozte vědě i vy!

V hlavním tématu tohoto čísla si přečtete příběh patnáctiletého kluka z Kanady, který svým objevem nedávno překvapil vědce na celém světě. Ten kluk není žádným známým géniem a nepotřebuje ke své práci vědecké metody. Jednoduše používá internetové mapy a umí si dát věci do souvislostí. A očividně to v lecčems umí líp než ostatní.

Nás mladý Kanaďan inspiroval k napsání článku o fenoménu zvaném „citizen science“. Jedná se o seriózní vědecký výzkum, do něhož se mohou zapojit amatérští dobrovolníci z celého světa. Třeba tím, že koukají do internetových map, že počítají ptačí hnízda ve svém okolí, nebo třeba i tím, že na svůj osobní počítač nainstalují program, který v pozadí pracovních procesů či hraní provádí vědecké výpočty, které automaticky odesílá zpátky vědcům. Líbí se vám to? Čtěte článek Tomáše Haimanna na straně 12.

Nepřehlédněte Vstupenkování! Už druhý rok vám celé prázdniny budeme v ábíčku zdarma přinášet vstupenky na různá atraktivní místa. První vstupenku máte už v tomto čísle. 

Z redakce vás zdraví

Zdeněk Ležák

Vystřihovánky v novém ABC 14: Domíchávač betonu a mrakodrap Kingkey

Vystřihovánky v novém ABC 14: Domíchávač betonu a mrakodrap Kingkey

Hry v novém ABC 14: Kirby: Planet Robobot a Tastee

Hry v novém ABC 14: Kirby: Planet Robobot a Tastee