ABC Speciál: Archeologické dobrodružství

ABC Speciál: Archeologické dobrodružství
Sdílej
 
Nový speciál časopisu ABC Zápisník dobrodruha - Experimentální archeologie je o "akční" archeologii. Experimentální archeolog se metodou vědeckého pokusu - čili experimentu - snaží objasnit, jak naši předkové něco vyráběli a/nebo používali.

 

V Zápisníku dobrodruha - Experimentální archeologie najdete sedm velkých kapitol, které pokrývají naše dějiny od dob lovců mamutů až po Slovany. V každé z nich najdete několik návodů na pokusy, které s daným obdobím souvisejí.

Od lovců po Slovany

S pravěkými lidmi rozštípnete pazourek, se zemědělci vybrousíte kamennou sekerku. S metalurgy si vyrobíte měděný šperk, od Keltů se naučíte vylepšit oštěp očkem z provázku. Od Germánů odkoukáte účes, s Římany (jejichž legie tábořily na jižní Moravě) vyrobíte cvičný dřevěný meč. Se Slovany se naučíte psát hlaholicí. Všechny experimenty pro vás připravili profesionální archeologové z HistoryParku v Ledčicích, který vřele doporučujeme i jako tip na výlet.

Video se připravuje ...

Šéfredaktor představuje ABC Speciál: Experimentální archeologie • Zdroj: ABC

O co jde

Cílem našich archeologických experimentů není dokonalý výrobek, ale poznání pradávného postupu a funkce. Pokud se vám tedy něco nepovede, je to úplně v pořádku! Na závěr každé kapitoly najdete mapu naší republiky s tipy na výlety na archeologická naleziště nebo do muzeí se zajímavými nálezy.

Maskotem speciálu Zápisník dobrodruha - Experimentální archeologie je modrý kocour Tukie, kterého znáte z komiksů o Mourrisonovi. Má rád pohodlí a šikovností zrovna nevyniká. I tak z něj ale bude skvělý experimentální archeolog. Stejně jako z vás!

Kde ho dostanete

Speciál ABC Zápisník dobrodruha – Experimentální archeologie má 100 stran, obsahuje 23 návodů na archeologické pokusy a 7 map s tipy na výlety. Přes léto bude v prodeji na stáncích a koupit si ho můžete i prostřednictvím SMS.

Na číslo 902 11 pošli SMS v tomto tvaru:

ARCHEOLOG mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC

Příklad: ARCHEOLOG Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 2536

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Objednaný speciál bude doručen do Vaší schránky do 10 pracovních dnů od potvrzení SMS. Pro objednání publikace formou SMS je nutné mít aktivovány prémiové zprávy, o tuto službu si můžete zažádat u svého operátora.

Zákazník, který zašle objednací SMS podle některého z výše uvedených návodů (dále Objednatel), dává Provozovateli souhlas se zpracováním jeho osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, telefonní číslo a adresa, eventuelně jiné Objednatelem sdělené kontaktní údaje, za účelem vyřízení objednávky a rovněž k marketingovým aktivitám Organizátora nebo jiných osob. Objednatel rovněž dává souhlas s užitím svého telefonního čísla pro zasílání obchodních sdělení Provozovatele nebo jiných osob. Tyto souhlasy jsou poskytnuty na dobu neurčitou a Objednatel je oprávněn je kdykoli odvolat. Objednatel má právo na přístup ke svým osobním údajům.

 

Speciál časopisu ABC: Zápisník dobrodruha - Experimentální archeologie:

 

Ukázka ABC speciálu Zápisník dobrodruha: Experimentální archeologie •  ABC