Fatal1ty - Profesionální hráč počítačových her

Fatal1ty - Profesionální hráč počítačových her
Sdílej
 

Bitvy v trojrozměrných střílečkách nemusejí být jen zábavou pro volný čas. Pro hráče jménem Fatal1ty jsou sportem a zdrojem příjmu. Ostatně, proč by nemohl být Quake III sportem, když to třeba snowboarding dotáhl až na olympijské hry?

V roce 1999 se nenápadný blonďák se zarputilým výrazem a přezdívkou Fatal1ty přihlásil do turnaje počítačových hráčů CPL (Cyberathlete Professional League, tedy Kyberatletická profesionální liga) v americkém Dallasu. Umístil se na třetím místě a vyhrál čtyři tisíce pět set dolarů.

Cesta do první ligy

Fatal1ty se svým třetím místem zařadil mezi profesionální kyberatlety, avšak skutečný boj ho teprve čekal. Odehrál se brzy po turnaji CPL ve Švédsku, kde se Fatal1ty postavil do arény trojrozměrné střílečky Quake III proti dvanácti nejlepším hráčům světa. Byl to dlouhý a těžký boj. Na jeho konci stál Fatal1ty s osmnácti vyhranými souboji v řadě – a bez jediné prohry. O dva měsíce později titul nejlepšího hráče hry Quake III obhájil v Dallasu (kde jeho kariéra před nedávnem začala) a za vítězství si odnesl celých čtyřicet tisíc dolarů. Stejně jako vydělávají velké peníze špičkoví atleti, nežijí si od jisté doby špatně ani kyberatleti. A podobnost u peněz zdaleka nekončí.

Těžký život bojovníka


Jonathan Wendel, jak se Fatal1ty jmenuje celým jménem, trénuje osm hodin denně, nezanedbává však ani pravidelné fyzické cvičení, ve formě ho udržují také masáže a vyvážená strava. Zkrátka oddaný sportovec jako mnohý jiný. Na střední škole se kromě počítačových her věnoval tenisu a kulečníku a nikdy nepochyboval o tom, že se v jednom z těchto sportů stane profesionálním hráčem.
Kulečník a tenis, to se dá pochopit, ale profesionál v počítačových hrách? To Jonathanovi rodiče nějak nechtěli pochopit. A tak s nimi budoucí kyberatlet uzavřel před svým prvním vítězstvím dohodu - buď na tomhle turnaji zaboduju, nebo s počítačovými hrami nadobro skončím. Dnes mají jeho rodiče doma mezinárodní celebritu, která procestovala po turnajích půlku světa, točí se o ní pořady na MTV a CNN a vydělává kolem stovky tisíc dolarů ročně.

Z pistolníka učitelem


Kromě světových turnajů se Fatal1ty také dvakrát denně účastní virtuální přestřelky v jednom herním klubu v San Francisku, kde si to s ním může rozdat každý, kdo si na to troufá. Výhra dva tisíce dolarů patří tomu, komu se podaří Fatal1tyho postavu ve hře byť jen jedinkrát „dostat“. Vítězství proti němu je totiž prakticky nemožné.
Žádný profesionální sportovec se ale na vrcholu nemůže udržet příliš dlouho, a nezáleží na tom, jestli běhá stovku, skáče do písku nebo se dívá celý den do monitoru. Fatal1ty počítá s tím, že by mohl ještě zhruba deset let pilovat své umění, ale už dnes se chystá sponzorovat další hráče počítačových her. Jednoho dne by pod jeho vedením mohla vzniknout nová profesionální gilda kyberatletů, kteří už by mohli mít takový vliv, aby dotlačili kyberatletiku na olympijské hry. A kdo ví, třeba se v té době na světě objeví také první vysoká škola Fatal1ty.




Co znamená „fatality“?


Anglické slovo fatality znamená smrtelnou nehodu, neštěstí, pohromu či katastrofu. Hráč Fatal1ty si však svou přezdívku vybral spíš podle soubojové počítačové hry Mortal Kombat, v níž termín fatality značí závěrečnou „dorážečku“ hráčova soupeře. Mezi hráči počítačových her je obvyklé používat v přezdívkách číslice. Je zřejmé, proč si Fatal1ty vybral právě jedničku.