Tajemství Bermudského trojúhelníku: Záhadná zmizení lodí i letadel

Tajemství Bermudského trojúhelníku: Záhadná zmizení lodí i letadel
Sdílej
 
Mizely tady lodě, letadla i jejich posádky a nikdy se nenašli. Lidé na tomto místě vídají záhadná světla nad vodou i pod ní. Co se to děje v Bermudském trojúhelníku? Můžou za to mimozemšťané, bájná Atlantida nebo něco obyčejnějšího? Vysvětlení a příčin záhadných zmizení na tomto tajemném místě může být hned několik. 

 

Bermudský trojúhelník je tajemná oblast v Atlantickém oceánu mezi Floridou, Portorikem a Bermudským souostrovím. A už několik staletí děsí lidstvo. Záhadně tu mizely desítky lodí a letadel. Jejich vraky a ani pasažéři se nikdy nenašli.

Piloti hlásí, že let trval kratší, nebo naopak delší dobu, než je obvyklé. Najednou přestanou fungovat všechny přístroje. Ručička kompasu se točí kolem dokola. Někteří lidé tvrdí, že s úžasem pozorovali tajemná světla na obloze i pod vodní hladinou. Unáší snad lodě a letadla UFO? Vysvětlení a příčin může být hned několik.

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Návštěva mimozemšťanů

Jedním z poněkud fantastických vysvětlení záhadných zmizení, ke kterým dochází v Bermudském trojúhelníku, je návštěva kosmických lodí mimozemšťanů. Unášejí lidi, aby je mohli zkoumat.

Podle jiné domněnky mají ufouni hluboko pod vodou svoje základny, odkud startují na průzkumné lety. A možná právě kvůli tomu jsou pod vodou k vidění tajuplná světla různých tvarů. Někdo dokonce říká, že viděl UFO vlétnout do moře a nebo z něj naopak vylétnout.

Létající talíř je tradičním dopravním prostředkem ufonů ve fantastické literatuře •  iStock

Zmizení v čase

Je 4. prosince 1970 a Bruce Gernon ml. spolu se svým otcem v malém sportovním letadle vzlétli z ostrova Andros. Zamířili na Floridu a náhle je obklopil zvláštní, záhadný mrak. Měl zářivé stěny s malými obláčky, které uvnitř něj kroužily ve směru hodinových ručiček.

Když pilot na konci zvláštního mraku uviděl otvor, nabral rychlost a vyletěl z něj. Jenže zjistil, že je už u cíle, přitom mu takový let normálně trvá o půl hodiny déle. Prošli snad Bruce a jeho otec časovou smyčkou?

Také piloti jiných letadel někdy podávají zprávy o podivných časových posunech. A řídící věže se setkávají s tím, že letadlo zmizí z radaru a objeví se až po dlouhé době. Zmizely snad ty lodě a letadla, které se nikdy nenašli v čase?

Aquaman a Atlantida: Mýtus nebo skutečnost?

Aquaman a Atlantida: Mýtus nebo skutečnost?

Bájná Atlantida

Další fantastická teorie zní: V jeskyních pod vodou v Bermudském trojúhelníku mohou žít potomci Atlanťanů, tedy obyvatel Atlantidy. To je bájný kontinent (jako dnes známe Afriku nebo Asii), na kterém měla sídlit vyspělá civilizace. Některá z jejích zařízení mohou být stále v provozu a způsobit tak výpadek přístrojů letadel a lodí.

Kde leží bájná Atlantida? •  shutterstock.com

Obyčejné vysvětlení záhad?

Někteří vědci zase tvrdí, že záhadné jevy v Bermudském trojúhelníku mohou vysvětlit „obyčejné" magnetické anomálie - střelka magnetického kompasu se místo k magnetickému severu, jak to má být, otáčí k pravému zeměpisnému severu.

Existují i názory, že za tajuplné úkazy může Golfský proud. Je to pomořská řeka široká až 80 km, protékající rychlostí až 4 metry za sekundu. Jen si tu rychlost představte! Takže klidně může vraky zanést daleko od místa ztroskotání, a nebo je taky může přesunout do hlubokánských podmořských kaňonů a údolí.

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa
Metan nebo modré díry

Pod Floridou se nachází podmořská plošina s názvem Blake s obrovskými zásobami plynu zvaného metan. Badatelé z Anglie přišli s vysvětlením, a sice, že právě tenhle plyn způsobuje potápění lodí.

Když totiž metan z mořských hlubin vystoupá na hladinu moře ve větším množství, dokáže snížit hustotu vody. V praxi to znamená, že se loď může snadno potopit a navíc tak rychle, že ji posádka nemá šanci opustit.

V oblasti Baham je pod hladinou mnoho propastí, tunelů a vápencových útvarů. Právě jim se říká modré díry, uvnitř kterých působí silné proudy. Ty při přílivu a odlivu vtlačují vodu dovnitř děr a způsobují tak trychtýř. Ten má hladině má podobu víru a dokáže vcucnout malou loď.

Mapa: Bermudský trojúhelník je oblast v Atlantickém oceánu mezi Floridou, Portorikem a Bermudským souostrovím •  iStock

Proč lodě a letadla mizí v Bermudském trojúhelníku beze stopy i s celou posádkou, na to zkrátka existuje řada vysvětlení. Ať už bájných – jako potomci Atlanťanů, nebo vědeckých – jako působení metanu, Golfského proudu či vírů z modrých děr.

Jenže nic z toho záhadná zmizení nevysvětluje natolik spolehlivě, aby tomu všichni uvěřili. O stovky let dříve se zmizení lodí kladlo za vinu podmořským příšerám – obří chobotnici nebo krakatici. A nebo také pirátům. Jenže Bermudský trojúhelník i dnes, v 21. století, kdy máme ty nejmodernější technologie, stále zůstává jednou z největších záhad v dějinách lidstva.

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Monstrum z hlubin odhaleno: Luštění Krakenova genomu

Jak začala záhada Bermudského trojúhelníku?

Píše se 5. prosince 1945. Pět amerických bombardérů Grumman TBF Avenger z letky č. 19 se z vojenské základny na Floridě vzneslo na běžný cvičný let. Měli za úkol nacvičit bombardování a vrátit se.

Jenže to už se nestalo. Základna později uvedla, že piloti hlásili podivné chování kompasu. Velitel Charles Tailor vydal příkaz letět dál a když jim dojde palivo, přistát na moři. Letka se základnou ztratila spojení.

Mizely tady lodě, letadla i jejich posádky a nikdy se nenašli •  Pixabay

Ihned bylo započato rozsáhlé pátrání, ale žádný z těch pěti bombardérů a ani jediného pilota nenašli. Naopak záhadně zmizelo další letadlo – jedno z těch, co bylo zapojeno do pátrací akce. Mělo na palubě 13 členů posádky. Vrak nebyl nalezen dodnes.

V roce 1964, tedy o 19 let později, novinář jménem Vincent Gaddis pro jeden americký časopis napsal velký článek právě o tomto letu č. 19. Pojmenoval ho: Smrtící Bermudský trojúhelník. Od té doby popularita této oblasti jen rostla a velkou zvědavost vyvolává i dnes.

Amélie Earhartová: Na stopě letecké záhadě

Amélie Earhartová: Na stopě letecké záhadě

Kryštof Kolumbus to věděl

Světoznámý mořeplavec a objevitel Ameriky (1492) Kryštof Kolumbus zapsal záhadné jevy v oblasti dnešního Bermudského trojúhelníku jako první na světě:

Během plavby jeho posádka uviděla ohnivý pás, který z nebe přelétl do moře.

Pak také nešlo přehlédnout bílé blikající světlo.

Kompas se choval divně.

1781 – Loď Saratoga s třináctičlennou posádkou. •  Archiv ABC

Další zmizení v Bermudském trojúhelníku:

1781 – Loď Saratoga s třináctičlennou posádkou.

1918 – Americká nákladní loď Cyclops s 306 muži na palubě.

1948 – Dopravní letadlo Star Tiger, 29 lidí na palubě.

1949 – Letadlo Star Ariel mizí ve stejném místě s 20 lidmi.

1954 – Letoun amerických námořních sil se 42 lidmi mizí poté, co oznámil, že se setkal s neznámou silou.

1963 – Tanker Mary Sulphur Queen s nákladem síry a 39 členy posádky. Nalezly se jen dvě záchranné vesty.

1963 – Tanker Mary Sulphur Queen s nákladem síry a 39 členy posádky. Nalezly se jen dvě záchranné vesty. •  Archiv ABC

Zajímavosti o Bermudském trojúhelníku:

Bermudský trojúhelník se v angličtině řekne Bermuda triangl.

Bermudský trojúhelník je místo s jednou z nejhustších lodních provozů vůbec.

Bermudský trojúhelník má dvojče? U východního pobřeží Japonska je oblast nazývaná Ďablovo moře. Střelka kompasu se tam chová stejně jako v Bermudském trojúhelníku. A i tady dochází k záhadným zmizením.

Bermudský trojúhelník má různé přezdívky? Například „hřbitov Atlantiku", „předpeklí zatracenců" nebo „moře voodoo".

Bermudský trojúhelník je známý také pod názvem „Ďábelský trojúhelník".

Dark Void: Hra s motory na zádech

Hra Dark Void vás vezme přímo do nitra tajuplného Bermudského trojúhelníku. V něm najdete nebezpečné robotické mimozemšťany, které je třeba zničit. Jako hlavní hrdina k tomu použijete spoustu unikátních prostředků, včetně speciálních tryskových motorů umístěných na zádech. Podívejte se na www.darkvoidgame.com.

Záhada Mary Celeste: Kam zmizela posádka?

Záhada Mary Celeste: Kam zmizela posádka?

Záhady tajuplných civilizací: Kam zmizely?

Záhady tajuplných civilizací: Kam zmizely?

Pátrání pokračuje: Na stopě mimozemšťanům

Pátrání pokračuje: Na stopě mimozemšťanům

 

Články odjinud