Proč lesní muži tloustnou?

Proč lesní muži tloustnou?
Sdílej
 
Lesní muž by měl být štíhlý, šlachovitý, rozhodně ne tlustý. Jenže v tomto případě nemluvíme o nějakém člověku, který dal před civilizací přednost spartánskému životu v lesích. Je to doslovný překlad majajského slova orang-utan, tedy jednoho z největších a nejpozoruhodnějších lidoopů.

Orangutani se od svých příbuzných v mnohém liší – tím nejnápadnějším rozdílem je jejich společenský život. Zatímco ostatní lidoopi žijí ve větších či menších rodinných tlupách, orangutani dávají po většinu času přednost samotaření. A ještě ke všemu vysoko v korunách stromů. Se svou váhou až 90 kg jsou to největší stromová zvířata na světě.

Ke stromovému způsobu života jsou skvěle vybaveni – mají poměrně krátké nohy, zato abnormálně dlouhé ruce – sotva metr a půl vysoký lidoop je může rozpřáhnout na vzdálenost větší než dva metry. Však se také ve větvích pohybují hlavně tzv. brachyací: zavěsí se za ruce a přehmatávají z větve na větev.

A jak je to s tím jejich tloustnutím? Jako většina primátů jsou i orangutani býložraví. Nejraději si pochutnávají na sladkém výživném ovoci, ale to v pralese nedozrává pravidelně po celý rok, v určité měsíce je ho nadbytek, pak ale přijde období, kdy na stromech nedozrává jediný plod. Po měsících hojnosti tak přichází čas strádání, kdy se orangutani živí i kůrou stromů, různými výhony a nevýživnými listy.

Příroda je ale pro čas strádání vybavila, jejich organismus se střídání nadbytku a nedostatku stravy přizpůsobil podobně jako organismus lidský. V době, kdy je potravy nadbytek, se v těle orangutanů ukládá tuk - zvířata tloustnou. Když pak nastane nouze, tukové zásoby jim pomáhají přežít toto nepříznivé období. Že tomu tak opravdu je, potvrdily rozbory moče - v době nedostatku ovoce se v moči orangutanů objevují látky, které vznikají pouze rozkladem tuků uložených v těle.

Klíčová slova:
orangutan
 

Články odjinud