Noví dinosauři z Utahu

Noví dinosauři z Utahu
Sdílej
 
Nejrohatějšího velkého dinosaura a jeho ještě o něco většího příbuzného objevili vědci na území Spojených států, konkrétně v Utahu.

Oba veleještěři patří do čeledi dinosaurů nazývané Ceratopsidae (rohaté tváře). V Severní Americe na konci druhohor tvořili příslušníci této skupiny nejběžnější skupinu velkých býložravců. Svým vzhledem i způsobem života připomínali obrovské nosorožce. Jejich nejnápadnější prvek, rohy, jim sloužil pravděpodobně k zastrašování protivníků při soupeření o samice, podobně jako našim jelenům jejich paroží. Na obranu před dravci už totiž asi tak vhodné nebyly.

Dva rohatci

Superrohatec dostal jméno Kosmoceratops richardsoni byl dlouhý asi pět metrů a vážil dvě a půl tuny. Jeho mohutná hlava nesla 15 rohů: ve výši očí, na čumáku, na lícních kostech a zbývajících deset rozesetých po celé hlavě. Podle vědců jde o nejvyzdobenějšího známého dinosaura.

Jeho ještě větší "kolega" pojmenovaný Utahceratops gettyi měřil na délku sedm metrů a vysoký byl metry dva. Vážil tři až čtyři tuny. Jenom jeho rozměrná lebka byla dlouhá 2,3 metru. Nad tlamou mu z hlavy čněl roh a další dva měl umístěné v blízkosti očí - podobně jako dnešní bizoni. I on byl vybaven ještě dalšími, menšími rohy, které vyrůstaly na konci kostěného límce za lebkou, jenž chránil krk a plece zvířete.

Kontinent dinosaurů

Jaké bylo prostředí, kde obě zvířata žila? Před 76 miliony let na místě dnešního jižního Utahu panovalo teplé subtropické klima s dostatkem vláhy. Severní Amerika, tak jak ji známe dnes, neexistovala. Byla rozdělena mělkým mořem na dva kontinenty: západní Laramidii a východní Appalachii.

Právě západní Laramidia, která se táhne od Aljašky až po Mexiko, byla "dinosauřím rájem". V oblasti relativně malé rozlohy, kde tehdy vládlo subtropické klima, žilo množství druhů fauny včetně desítek druhů velkých býložravců. Mezi nimi i naši nově objevení rohatí ceratopsidi.

Vědci se domnívají, že v pouštích Utahu ještě objeví nových dinosaurů celou řadu. Vede je k tomu to, že za posledních deset let tu byla objevena více než desítka do té doby neznámých druhů. Kromě utahceratopse a kosmoceratopse i další býložravci, hadrosauři s kachním zobákem, ankylosauři podobní obřím pásovcům, ale i velcí masožraví ještěři, včetně příbuzných slavného tyranosaura.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
dinosaur, dinosaurus
 

Články odjinud