Slepý jak netopýr

Slepý jak netopýr
Sdílej
 
O netopýrech se traduje, že jsou slepí, poslední výzkumy naznačují, že na tom něco je.

Je všeobecně známo, že hlavní orientační smysl netopýrů je sonar. Vysílají totiž ultrazvukové signály, které se odrážejí od okolních předmětů, a podle těchto odražených vln se dokonale orientují. A to i při lovu - pomocí odraženého ultrazvuku jsou schopni lovit i drobný hmyz přímo v letu. Svou kořist lokalizují naprosto přesně díky tomu, že vnímají odraz každým uchem zvlášť, slyší tedy prostorově. Podobně jako my vidíme každým okem trošku posunutý obraz a díky tomu prostorově vidíme.

Netopýr •  shutterstock.com

Ale už dlouho je známo, že se netopýři orientují i zrakem, především na krátké vzdálenosti, a že nejlépe vidí za šera. Vědci ze Západní univerzity v Ontariu v Kanadě zkoumali, jak dokonalý zrak netopýři vlastně mají. V opuštěném dole v Ontariu připravili netopýrům překážkovou dráhu a sledovali, jak se netopýři chovají v různém osvětlení - za plného světla, za šera a v úplné tmě. Ukázalo se, že v plném světle se netopýři mnohem více spoléhají na zrak, přestože ten není tak dokonalý jako jejich ultrazvukový sonar - občas do překážek naráželi, což se jim při orientaci sonarem nestává.

Také materiál použítý na překážky byl různý, překážky byly ze světlého, matného a reflexního materiálu. Pokud netopýři používali k orientaci sonar, spolehlivě se vyhýbali všem typům materiálu. Ale za světla naráželi do překážek - nejčastěji do těch světlých, které byly nejméně viditelné, což potvrdilo předpoklad, že za světla dávají netopýři přednost zraku před sonarem.

Proč netopýři za určitých situací vypínají sonar a orientují se zrakem, přestože se na něj mohou spoléhat zdaleka méně, to vědci teprve začínají zkoumat. Zatím se zdá, že za to částečně mohou hormonální změny - netopýři se mnohem víc orientují zrakem na konci léta, kdy v jejich těle stoupá hladina hormonů, shromažďují se u svých zimovišť a začínají se pářit. V tu dobu nejen mění své stravovací návyky, ale také mnohem častěji narážejí do překážek. Možná se v rojícím se hejnu navzájem ruší, možná mají jiné důvody. Zatím je jisté jen to, že zrak začínají netopýři používat - byť ke své škodě - naráz, jakoby své smysly nějakým vypínačem v okamžiku, kdy je hladina hormonů v jejich těle nejvyšší, přepnuli.

Klíčová slova:
netopyr
 

Články odjinud