Za dinosaury do Chvalovic

Za dinosaury do Chvalovic
Sdílej
 
V přízračném světle se náhle pohne dinosaurus. O kus dál další a další. Někteří kývají hlavou, jiní se snaží na nás dosáhnout. Jsme v Chvalovicích u Znojma, na největší výstavě pohyblivých modelů těchto pravěkých zvířat.

Do chvalovického Prehistoric parku je nejlepší jet autem, po silnici od Znojma ke státní hranici. V centru obce zahýbám podle instrukcí doleva. Pak už vidím budovu, na níž je namalovaná řada dinosaurů a před objektem stojí dva pořádní veleještěři: "Chtěli jsme je dát původně jako poutače někde k silnici, ale zatím jsme nenašli to správné místo," říká Martin Chvátal, který je vedoucím zdejšího parku.

Chvíli si prohlížím obchod s dinosauřími suvenýry a již jdeme potemnělou uličkou mezi hýbajícími se dinosaury. Sílu vjemu doplňují i zvuky, které zdejší modely vydávají. "Všichni dinosauři jsou pohybliví," potvrzuje Martin Chvátal. "Tedy pokud není některý model rozbitý. Třeba stegosaura nám zrovna včera poničil jeden chlapec, přelezl zábradlí a sedl si mu na ocas, přestože jsou všude varování, aby se návštěvníci modelů nedotýkali." Na dotaz, zda nezbedníkovi rodiče opravu zaplatí, vedoucí parku jen pokrčí rameny.

Nejde o nic levného, každý dinosaurus stojí skoro jako automobil: od zhruba 70 tisíc až do čtvrt milionu korun. Záleží na velikosti a také na kvalitě provedení.

V Prehistoric parku uvidíte "oživlých" praještěrů více než padesát včetně těch nejznámějších. Můžete si pak udělat představu, jak (pravděpodobně) vypadal velociraptor nebo iguanodon - mimochodem velikost zdejšího modelu odpovídá předpokládané velikosti "českého iguanodona" nalezeného před pár lety na Kutnohorsku.

Ale zpět k expozici. U každého modelu je tabulka s informací o zvířeti se srozumitelným nákresem jeho skutečných rozměrů v porovnání s lidskou postavou. Menší druhy jsou v životní velikosti, ty velké jsou zmenšené. Například největší exponát - devítimetrový model brachyosaura - by ve skutečnosti musel měřit nějakých dvacet pět až třicet metrů. Podobně "malý" je i například slavný tyranosaurus. Je to sice trochu škoda, ale mohu vás ujistit, že i tak nahání hrůzu dostatečně.

Prehistoric park Chvalovice

Adresa: Chvalovice 30, 669 02 Chvalovice - Znojmo
Otevřeno: denně od 9 do 19 hod. (o prázdninách), v září do 18 hod.
Vstupné 125 Kč, studenti a senioři 100 Kč, děti 75 Kč, rodinné 300 Kč
Další informace na www.prehistoric-park.cz

Kde se najíst a ubytovat

Na Znojemsko se určitě vyplatí vyrazit na delší dobu než jen na jednodenní výlet.
V okolních obcích je řada penzionů. Totéž platí i o restauracích. Já jsem se ubytoval v penzionu Ham-Ham v nedalekých Havraníkách.

Zajímavosti v okolí

Nedaleko od Chvalovic začíná Národní park Podyjí. Je zde řada cyklostezek (některé orientované na vinařství - to by mohlo potěšit rodiče), neporušená příroda i pěkné hrady, které kdysi střežily rakousko-moravské pomezí.
Za návštěvu stojí i historické město Znojmo plné památek. Jděte se podívat i do zdejšího muzea, za návštěvu rozhodně stojí.

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
chvalovice
 

Články odjinud