Ledový muž Ötzi po faceliftu

Ledový muž Ötzi po faceliftu
Sdílej
 
Podoba legendárního Ötziho byla rekonstruována za pomoci nejmodernější techniky i jeho genů.

O Ötzim, muži z ledovce, jste už asi slyšeli. Letos slaví dvacáté narozeniny. Tedy, pro přesnost, je to dvacet let, co ho v jihotyrolském údolí Ötztal objevila v roztátém ledovci dvojice německých turistů. Jinak je samozřejmě o mnohem starší - umřel ve věku nějakých 45 let a dalších 5300 roků strávil zamrzlý v ledu.

A protože ke každým narozeninám patří nějaký dárek, muzeum v tyrolském Bolzanu, kde je Ötzi uchováván v chladícím boxu, připravilo novou rekonstrukci jeho vzhledu. Není jen tak obyčejná. Pracovali na ní nizozemští bratři Alfons a Andrie Kennisovi, kteří se na obnově tváří (pre)historických osob specializují. A také patří mezí nejlepší odborníky v oboru.

Rekonstrukce Ötziho - muže z ledu •  South Tyrolean Museum of Archaeology

Abychom viděli, jak tento předek Evropanů vypadal, použili nejmodernější vědecké technologie. Pomoci počítačové tomografie vyrobili 3D model lebky, kosti a tkáně ledové mumie prozkoumali ultrazvukem a tak dále. Mimo těchto moderních, ale stále ještě klasických metod, využili i informace získané průzkumem Ötziho genů.

Ty například ukázaly, že - oproti původním předpokladům - neměl Ötzi oči modré, ale hnědé. Zároveň měl husté hnědé vousy a vlasy. To vše oba umělci-antropologové věděli a museli zohlednit.

Ze 13 kg těžké mumie vědci také odvodili, že muž z ledovce vážil něco málo přes 50 kilogramů a měřil 159 centimetrů.

Ötzimu bylo sice 45 let, ale určitě byste mu tipovali na více. Jeho obličej plný hlubokých vrásek. Život v době kamenné asi nebyl lehký.

Znovuzrození mamuta

Znovuzrození mamuta

Záhadné mumie z Číny

Záhadné mumie z Číny

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
ledovec, ötzi, muž
 

Články odjinud