Dinosauři: Brontosaurus král mezi obry

Dinosauři: Brontosaurus král mezi obry
Sdílej
 
Pokud se zajímáte o dinosaury víte, že jedním z největších suchozemských tvorů všech dob byl obří Apatosaurus.

Když se však na největšího dinosaura zeptáte své babičky nebo dědečka, pravděpodobně vám řeknou že se jmenoval Brontosaurus. Jak je to možné?

Vědci totiž toto zvíře nalezli vícekrát a z toho dvakrát mu dali jiné jméno. Některé kostry se jmenovaly brontosaurus a jiné apatosaurus. Než byl tento omyl odhalen, jméno brontosaurus se proslavilo a stalo lidovým pojmenováním pro obrovské býložravé dinosaury. Proč se tedy přestalo mezi vědci používat? Může za to pravidlo nařizující, že platí vždy to vědecké jméno, které bylo uveřejněno dříve. A Apatosaurus byl popsán dříve. Přesto mnoho lidí, hlavně starších, používá již neplatné vědecké jméno dodnes.

Společenští obři

Apatosaurus-brontosaurus žil v období svrchní jury, asi před 150 miliony let. Patřil mezi tzv. sauropody. Jako u ostatních členů této skupiny nesly jeho tělo čtyři sloupovité nohy, na každé z nich měl pět prstů a palce na předních nohou byly opatřeny drápem. Měl dlouhý krk a bičovitý ocas. Ten byl tvořen 82 obratli, spojenými mezi sebou klouby. Pravděpodobně ho tito tvorové používali jako bič. Podle některých paleontologů s ním šlehali v případě napadení dravci. Obrana to prý mohla být účinná. Podle jiných vědců kroucením, případně vzájemnými doteky ocasu spolu komunikovali ve stádě. Jednalo se totiž o zvířata společenská, která (zřejmě) zastávala ve jurské přírodě podobnou funkci (a vedla podobný způsob života) jako dnešní sloni.

Život ve stádu a zejména velikost byla pravděpodobně nejúčinnější ochranou před nebezpečnými dravými dinosaury. Zřejmě právě kvůli ochraně stáda putovali mladí jedinci ve středu skupiny a starší zvířata na okrajích.

Velcí byli pořádně

Skupina čtyřnohých obrovských dinosaurů s dlouhým ocasem a krkem nazývaných sauropodi vznikla zřejmě koncem triasu, tedy asi před 200 miliony lety. Už v tuto dobu představovali velké a mohutné živočichy (7 až 10 m dlouhé a vážící i několik tun). Byli velmi úspěšnou skupinou dinosaurů a asi největšími suchozemskými tvory všech dob. Ti největší byli dlouzí od hlavy po konec ocasu možná až 50 metrů a vážili více než sto tun.

Sami apatosauři byli o něco menší, ale i tak jich byl pořádný kousek. Dorůstali přes 25 metrů a váhy 35 tun (tedy asi jako sedm slonů). Zdá se také, že rostli velmi rychle a plné velikosti (asi 23 metrů délky a 30 tun hmotnosti) dosahovali možná již ve věku kolem 10 až 12 let. Mladí apatosauři - jakkoliv se to zdá neuvěřitelné - se dokázali krátce vztyčit na zadní a běžet jen po dvou. Stopy nalezené v Americe to podle všeho zřetelně dokazují.

Apatosauři byli býložravci, potravu, kterou utrhli pilkovitými čelistmi nežvýkali, ale celé sousto spolkli. Utržené větve a listí potom až v žaludku rozemlely kameny. Které tato zvířata polykala.

Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?

Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?

Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis

Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
dinosaurus, brontosaurus, apatosaurus
 

Články odjinud