Brána do Pekla

Brána do Pekla
Sdílej
 
Pokud je sníh a mrzne, můžete spatřit opravdový unikát. V Českém Středohoří nedaleko Lovosic najdete kopec, z jehož vrcholu stoupá teplý vzduch. Jmenuje se Boreč.

Zprvu lidé mysleli, že teplá pára, která z Borče vystupuje, pochází z pekla, později věřili, že kopec je živou sopkou. Ani to není pravda.

Boreč byl před asi 30 miliony let aktivní sopka. Když jeho lávový kužel chladl, hornina, která jej tvořila, začala pukat. Vznikl tak systém propojených prasklin a dutin pod povrchem celého kopce. Díky tomu hora v zimě nasává u úpatí studený vzduch, ten se uvnitř ohřívá a stoupá průduchy nahoru k vrcholu. Místa, kde vychází, v zimě nezamrzají, a tak v nich rostou stálezelené rostliny. Jednou z nich je i mechorost borečka vzácná patřící mezi játrovky. Její malé zelené "lístečky" na krajích ohřátých puklin nenajdete nikde jinde ve Střední Evropě.

Čím je větší zima, tím je celý jev nápadnější.

Další tipy

Protože výstup na Boreč není časově na celý den, můžete se podívat i na okolní vrcholy Středohoří. Přímo z Režného Újezda vede žlutá turistická značka na zříceninu hradu Košťálov nebo - pokud se vydáte na opačnou stranu - na rozcestí pod Lovošem, odkud vede značení na jeho vrchol. Z Režného Újezda se můžete také vydat po modré na Ostrý a dále pak až na Milešovku.

Kde se najíst

Dobře vaří v motorestu v nedalekém Velemíně. Zastavil jsem se tam už poněkolikáté. Tentokrát jsem si dal dobrý jelení guláš asi za sto korun. Mimoto mají v jídelně velké akvárium plné rybiček, na které se pěkně kouká.

Dobrá  rada

Pokud bude chtít nahoře na Borči fotit, dejte si aparát někam do kapsy, aby nepromrznul. Teplý vzduch, který z průduchů vychází, vám totiž jinak v mžiku úplně zamlží objektiv.

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Dinosauři: Brontosaurus král mezi obry

Dinosauři: Brontosaurus král mezi obry

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
vylet, boreč
 

Články odjinud