Co prozradil poslední dinosaurus?

Co prozradil poslední dinosaurus?
Sdílej
 
Zbytky dinosaura, pravděpodobně rohatého triceratopse, nalezli paleontologové v americké Montaně. To by nebylo až tak zvláštní, kdyby se možná nejednalo o posledního lidem známého dinosaura, který zahynul a tedy i žil těsně před koncem druhohor - tedy éry v níž tito plazi dominovali.

Vymření dinosaurů je jedna z největších vědeckých záhad. Dnes se všeobecně soudí, že ke konci těchto monstrózních tvorů přispěl náraz obřího meteoritu do Země. Ne všichni vědci však tuto teorii přijímají bez výhrad. Domnívají se, že konec dinosaurů by přišel i bez vesmírné katastrofy. Jejich vymření podle nich zavinily obrovské změny klimatu, které přišly "těsně" před nárazem vesmírného tělesa do Země před necelými 75 miliony lety. Na konci druhohor totiž došlo na území dnešní Indie k sérii nepředstavitelně silných sopečných výbuchů, které zapříčinily globální ochlazení a kyselé deště. To vedlo podle této teorie k oslabení tehdejších ekosystémů. Zvířata, která byla na vrcholu tehdejšího potravního řetězce - a to byli právě dinosauři - jako nejzranitelnější vyhynula.

Na přelomu druhohor a třetihor převzali vládu po dinosaurech savci •  Mark Hallett

"Sopečnou" teorii podporuje především tzv. mrtvá zóna. Jedná se o tři metry mocnou vrstvu, která leží těsně pod hranicí oddělující druhohory od třetihor. V ní jako by zkameněliny veleještěrů zmizely. Skoro, jako by dinosauři vyhynuli už několik stovek tisíc let před dopadem. Nalezený triceratops tuto - zatím záhadnou - časovou mezeru zaplňuje. Jeho kosti jsou uložené pouhých 13 centimetrů pod iridiovou vrstvou, která naznačuje dopad meteoritu a konec druhohor. Těchto 13 centimetrů znamená, že žil "pouhých" několik (desítek)tisíc let před koncem věku dinosaurů. Zastánci "vesmírné katastrofy" tak tímto objevem dostali do rukou mocný argument.

K nálezu došlo vlastně náhodou, dva paleontologové z univerzity v univerzity v Yale si vyrazili hledat zkamenělé pozůstatky savců, když objevili 45 cm dlouhou zkamenělou hnědou "kost". Poměrně rychle ji určili jako část rohu nějakého rohatého dinosaura ze skupiny Ceratopsidae. Pro tuto dinosauří čeleď - jejíž zástupci na první pohled mohli připomínat jakési obrovské nosorožce - byly typické komplikované rohy a další ozdoby hlavy. Druh ceratopsida, který nosil nalezený roh na své hlavě se přesněji určit nepodařilo, pravděpodobně se jednalo o příslušníka rodu Triceratops, případně Torosaurus. Ať již však zkamenělý roh patřil tomu či onomu dinosaurovi, podle vědců jasně ukazuje, že alespoň někteří dinosauři "byli v pohodě až do dopadu meteoritu".

Svět se mění: mizející království ledu

Svět se mění: mizející království ledu

Modlitba predátora: kudlanky staré stamiliony let

Modlitba predátora: kudlanky staré stamiliony let

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
dinosaurus
 

Články odjinud