6 skutečných potvor, které vypadají jako z jiné planety

6 skutečných potvor, které vypadají jako z jiné planety
Sdílej
 
Monstra na nás číhají nejen v každém druhém hollywoodském trháku. Když se pořádně rozhlédnete kolem sebe, najdete je i ve skutečném životě. Někteří živočichové vypadají tak nepozemsky, jakoby ve skutečnosti pocházely „odjinud“.

Velekrab japonský

Na obrázku to je prostě trochu více nohatý krab. Jenže tenhle načervenalý chlapík má rozpětí nohou skoro čtyři metry a váží až dvacet kilogramů. Kolik vážíš ty..? Žije na jihu ostrova Honšú a najdete jej v hloubce od 50 do 600 metrů. Když se tohle monstrum rozpohybuje, možná vypadá elegantně, ale stejně od něho chcete být oddělení aspoň tlustým sklem. Nicméně někteří Japonci jej jedí, což se projevilo na jejich populaci. Ale jelikož se mohou dožít i sta let, třeba někde v hlubinách číhá jeden velký, obzvlášť naštvaný velekrab...

Siba skvrnitá

Vypadá nádherně a když uvidíte jejich hejno, asi budete myslet, že jste se ocitli na jiné planetě. Ale podle rad odborníků není radno se k těmto krásným živočichům moc přibližovat. Mají totiž ostré ocasy vybavené potřebným množstvím jedu. Jako jedni z mála svého druhu navíc neplavou jen při dně, ale klidně se vydávají až na hladinu, kterou při lovu malých ryb proráží. Krásné, ale klidně smrtící zvíře.

 

Květnatec červený

Zvláštní a pro člověka nijak nebezpečná houba vyniká kromě svého specifického tvaru hlavně extrémním zápachem, na který láká hmyz. Ten dál rozšiřuje její spóry. Pokud pomineme několik nepříliš šťastných pokusů pozřít její dospělý „košík“, nejvíce vás asi zaujme celý tvar. Ten vzniká náhodným prorůstáním ramen v dospívání houby.

Květ z „Passion Fruit“

Pokud tohle nepučelo na planetě Pandora z filmu Avatar, tak nevíme kde. Dobrá, nepučelo. Jde o květ rostliny na níž vyrůstá u nás stále populárnější ovoce z jihovýchodní Asie, jemuž se říká „Passion Fruit“. Ačkoliv se vám někdo bude snažit namluvit, že jde o maracuju, je to jen její příbuzný. Většina těch, kdo ji ochutnali se navíc shoduje, že maracuja není tak dobrá jako plod tohohle mimozemsky vyhlížejícího květu.

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

Cvrček jeruzalémský

Pokud nemáte rádi hmyz, asi vás tohle malé monstrum nepotěší. Najdete je na západě Spojených států a v Mexiku. Jejich hlava lidem připomínala lidskou lebku, což vzhledem k velikosti tohoto zvláštního živočicha znamená, že nemá moc fanoušků na Facebooku - nebo kdekoliv jinde. Indiáni z kmene Navajo mu říkají „rudá lebka“ a někteří Mexičané zase „dětská tvář“. Prostě žádný domácá mazlíček. Navíc má pořádně silná kusadla, jejich štípnutí pěkně bolí a vypouští malé ale významné množství velmi smrdutého plynu.

Kreveta harlekýnová

Opravdu krásný mořský tvor, který svými obláčkovými tvary a výrazným pigmentem skoro láká, abyste si jej pohladili. Nedělejte to. Sice jsou to malá, maximálně pěticentimetrová stvoření, ale jsou celkem agresivní, takže trochu štípnout umí. Co je na nich zajímavé, kromě dravosti a agresivity, je fakt, že si na celý život volí jednoho partnera. Dokonce pak v páru loví. První kořist naláká, druhá uchopí zezadu a otočí měkkou, nechráněnou částí nahoru. Pak začne hostina. U nás je možné sehnat krevetu harlekýnovou i do mořského akvária. Jenom k ní nepřikupujte malé rybky.

 

Ukradené jedy: Jak se zadarmo bránit nepřátelům

Ukradené jedy: Jak se zadarmo bránit nepřátelům

Příběhy vyhynulých zvířat: Vakovlk tasmánský

Příběhy vyhynulých zvířat: Vakovlk tasmánský

Autor

Aleš Smutný

Klíčová slova:
zviratam, velekrab
 

Články odjinud