Upíři skutečného světa: Pijáci krve žijí všude kolem nás

Upíři skutečného světa: Pijáci krve žijí všude kolem nás
Sdílej
 
I když jsou nám nepříjemní, bojíme se jich nebo štítíme, jsou nedílnou součástí přírody. Mají v ní svůj význam a rozhodně nejsou nezajímaví.

 

10 nejdrsnějších lovců upírů

10 nejdrsnějších lovců upírů

 

Filmové či komiksové upíry moc nepřipomínají, právě naopak, mnozí z nich jako by ani nepatřili do našeho světa. Většina z těchto hrůzostrašně vyhlížejících tvorů naštěstí nedorůstá příliš velkých rozměrů, na některé si dokonce musíte vzít lupu či mikroskop. Mnozí ani nenapadají člověka a živí se krví či lymfou jiných zvířat. Přesto mohou být smrtelně nebezpeční – řada z nich přenáší na lidi nebezpečné nemoci.

Jediný opravdový

Upír obecný (Desmodus rotundus) z příbuzenstva netopýrů je jediný opravdový upír, který se živí krví savců a může proto napadnout i člověka. Ale nepromění ho v upíra, ani mu nevysaje takové množství krve, které by ho mohlo ohrozit. Přesto je nebezpečný, protože může přenášet vzteklinu.

Ani ryba, ani rak

Žije ve vodě a už je to obratlovec, nicméně ryba to ještě není. Strašlivá tlama plná drobných zoubků patří mihuli mořské (Petromyzon marinus). Kruhový tvar tlamy funguje jako přísavka, zoubky vrtavým pohybem proniknou do těla ryby a dravec může začít sát její krev a rozrušenou tkáň.

Krvežíznivé pijavice

Naše pijavice žijí ve vodě a většinou sají krev rybám, rakům a dalším vodním tvorům. Jen pijavka lékařská (Hirudo medicinalis) si pochutnává na teplé krvi savců včetně lidí. Ale dnes je v celé Evropě tak vzácná, že byla zařazena do Červené knihy ohrožených druhů. Mnohem nepříjemnější jsou tropické pijavice žijící na stromech, ty se vrhají na svou oběť z výšky a lidskou krví rozhodně nepohrdají.

 

Smrtelně nebezpeční

Nejvíc pijáků krve najdeme mezi dvoukřídlým hmyzem. Právě sem patří komáři, ovádi, bzikavky, muchničky, kloše, bodalky... Nejde jen o to, že je jejich bodnutí nepříjemné až bolestivé a zanechává po sobě svědivé pupence, ale mnozí z nich jsou přenašeči smrtelných nemocí, jako je např. malárie či žlutá zimnice. Nejobávanější z nich jsou africké mouchy tse-tse, které přenášejí spavou nemoc.

Na kůži s vrtací soupravou

Právě tou je vybaven krvežíznivý roztoč, klíště obecné (Ixodes ricinus). Jeho bodavě-savé ústrojí je opatřeno zpětnými háčky, jakmile se jednou zavrtá, je obtížné se ho zbavit. Klíště je známé svou nenasytností, jeho ploché tělíčko se může nasátou krví nafouknout do neuvěřitelných rozměrů. Přesto není ztráta krve to, čím nás ohrožuje. Jsou to nemoci, které přenáší, především zánět mozkových blan (klíšťová encefalitida) a borelióza.

Nevítaní spolubydlící

Mohou si vás vyhlédnout v kině, v dopravním prostředku nebo třeba ve škole. A než se nadějete, už hodují na vaší krvi. Tihle násoskové jsou specialisté – někteří se živí krví psů, jiní žijí na kočkách, další třeba na netopýrech. Ale jsou druhy, které si pro svou obživu zvolily krev lidskou. Řeč je o blechách, vších a štěnicích. U nás už lidské druhy nejsou příliš rozšířené, a když se objeví, lze se jich rychle zbavit. Ale kdysi znamenaly pohromu. Nejnebezpečnější byly blechy, které přenášely mor. Ten vymizel jen u nás, na odlehlých místech světa hrozí dodnes.

Zákeřná zákeřnice

Ploštice si mnoho lidí plete s brouky. Ale žádný brouk vás nemůže bodnout, to dovedou jen ploštice. A pořádně to bolí. Některé se mírumilovně živí mízou rostlin (i ty dovedou v sebeobraně bodnout), ale dravé zákeřnice (čeleď Reduviidae) vysávají jiné druhy hmyzu a existují i takové, které se živí krví. Nejraději lidskou a jako správní upíři ji lidem sají v noci, když spí.

 

Jak na ně

Na upíry vstávající ze svých hrobů údajně platil česnek, stříbrný křížek nebo bible. Na klíšťata, komáry, blechy a další pijáky krve jsou mnohem účinnější moskytiéry, vhodné oblečení a obutí do přírody a kvalitní repelenty. Nezapomínejte ani na své čtyřnohé miláčky – i kočka nebo pes se může nakazit boreliózou nebo dostat zánět mozkových blan.

 

 

Zvířecí záhady: Pes ve vlčím kožichu a krávy s hrbem

Zvířecí záhady: Pes ve vlčím kožichu a krávy s hrbem

Krev není voda: Upíři jsou podobní lidem

Krev není voda: Upíři jsou podobní lidem

Skokan volský žere pavouky, škorpióny i hady

Skokan volský žere pavouky, škorpióny i hady

Klíčová slova:
priroda, krev
 

Články odjinud