5 nejpodivnějších dravců: Zvířata, která žila v Česku

5 nejpodivnějších dravců: Zvířata, která žila v Česku
Sdílej
 
V minulých dobách žila řada hrůzostrašných tvorů. Poznejte pět, kteří žili kdysi v na území Česka. Ač nešlo o slavné dinosaury, zajímaví i nebezpeční byli nadmíru. Třeste se před vodním škorpionem (Pterygotus), žralokem (Xenacanthus) nebo šavlozubou šelmou dýkozubcem (Homotherium moravicum), která žila u Brna.

 

Svět dříve vypadal jinak než dnes a také v něm žila jiná zvířata. Některá vypadala opravdu hrůzostrašně, například slavný tyranosaurus, který před 65 miliony lety obýval pláně na území dnešních USA.

V Česku tyranosauři nežili, také proto, že tu bylo většinou moře a velká jezera, ale i tak se tu pár neobyčejně zajímavých dravců, které byste určitě nechtěli potkat, vyskytovalo. V abíčku jsme se proto rozhodli vám jich představit pět podle našeho soudu nejzajímavějších.

„Vodní škorpion“ Pterygotus •  Karel Cettl

1. „Vodní škorpion“ Pterygotus

Tito členovci byli nejstaršími opravdu respekt budícími tvory. Dorůstali velikosti přes dva metry a v prvohorách před zhruba 400 miliony lety patřili k vrcholovým predátorům. Byli to největší dravci své doby, kteří mohutnými ozubenými klepety lovili a louskali opancéřovanou kořist, například trilobity.

Dále měli čtyři páry kráčivých nohou pro pohyb po dně a pár veslovitých končetin k plavání ve volné vodě. Za kořistí plavali až rychlostí 15 km v hodině, podobným stylem jako dnešní velké mořské želvy. Zatímco Angličané nazývají tyto tvory mořskými škorpiony, v češtině jim říkáme různorepi.

Pohled do pravěku: Největší dravá ryba všech dob

Pohled do pravěku: Největší dravá ryba všech dob

2. Obří ryba Xiphactinus

V období druhohor nedorůstali gigantických rozměrů jen dinosauři, ale například i ryby. Například příslušníci rodu Xiphactinus nebyli rozhodně nějakými akvarijními mazlíčky. Dorůstali zřejmě až osm metrů a svou zubatou tlamou spořádali všechno, co potkali a zmohli.

Ostatky jedné ryby nalezli před deseti lety i ve východních Čechách u města Borohrádek. Zdejší Xiphactinus tu proháněl jiné mořské tvory před asi 89 miliony lety. Podle odhadů měřil pět metrů a vážil tak tunu.

Obří ryba Xiphactinus •  Karel Cettl

3. Žralok Xenacanthus

Tito podivní pražraloci žili ke konci prvohor, před nějakými 250 miliony lety. Obývali především sladké vody  jezera i řeky. Největší zástupci této skupiny měli na délku až 4 metry. Ti čeští však byli podstatně menší, tak do jednoho metru.

Typický byl pro ně nápadný trn, který měli rovnou za hlavou ještě před hřbetní ploutví. I jejich ocas vypadal jinak než u modernějších žraloků, připomínal spíše dnešní čolky. Tlamu ovšem měli „pravou žraločí“ ozbrojenou řadami ostrých zubů. Byli to nelítostní dravci. Žili například na území středních Čech v Barrandienu.  

Žralok Xenacanthus •  Karel Cettl

4. Aligátor Diplocynodon

Před několika desítkami milionů let se na území severních Čech nalézalo veliké sladkovodní jezero obklopené subtropickým pralesem. Na jeho březích se povalovali (a také lovili) krokodýlové.

Žili podobným způsobem života jako ti dnešní – a proto také tak vypadali. Nebyli nikterak obrovští, měřili do dvou metrů délky, ale byli ve svém prostředí největšími predátory. Patřili do rodu Diplocynodon. Z dnešních druhů jsou jim nejpříbuznější severoameričtí aligátoři.  

Aligátor Diplocynodon •  Karel Cettl

5. Dýkozubec Homotherium moravicum

Společně s prvními lidmi žily na našem území i velké šavlozubé šelmy. Možná nejzvláštnější z nich dostala jméno dýkozubec moravský (Homotherium moravicum). Nebyl to žádný mrňous, vážil 190 kilo, tedy asi jako vzrostlý indický tygr. Postavu měl ale dýkozubec docela jinou, kratší a vyšší. Přední nohy byly prodloužené a zadní část těla se snižovala – trochu jako u dnešních hyen.

Vědci usuzují, že toto zvíře dobře skákalo. Na lebce mělo nezvykle velké nosní otvory, podobné jako má gepard, zřejmě mu pomáhaly při rychlém běhu dýchat a ochlazovat mozek. Tyto šelmy lovily svou kořist nedaleko Brna před asi 40 tisíci lety.

Geny dýkozubce: Šavlozubá kočka neměla daleko k ideálnímu lovci

Geny dýkozubce: Šavlozubá kočka neměla daleko k ideálnímu lovci

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

10 gigantů: Monstra z pravěkých moří

Cesta za šavlozubci: Kteří žijí i dnes?

Cesta za šavlozubci: Kteří žijí i dnes?

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud