Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?

Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?
Sdílej
 
Pod slovem mamut si každý představí obrovské huňaté zvíře. Jenže mamutů bylo víc druhů. Některým z nich huňatá srst chyběla a další zase nebyli větší než malé slůně.

 

Jen málokterá zvířata jsou tak spjatá s nejstarší historií lidského druhu jako mamuti. Jejich předek se od předka indického slona oddělil přibližně ve stejné době, kdy se rozešly vývojové cesty lidí a šimpanzů. Tedy před pěti až sedmi miliony lety. Zatímco lidé se vyvíjeli v Africe, mamuti pobíhali po Evropě, Asii i Severní Americe. Na tak velkém prostoru logicky vznikla celá řada mamutích druhů.

Predátor člověk

Když se před asi 70 000 začali moderní lidé šířit z Afriky do celého světa, setkali se i s různými druhy mamutů. Lovili je a nepochybně přispěli k jejich vyhynutí. O tom, co bylo hlavní příčinou vymření mamutů, se mezi vědci vedou spory. Dnes se má za to, že na vině byla globální změna klimatu spojená s objevem nového predátora, který mamuty nikterak nešetřil – tedy člověka. Většina mamutů vymřela v poslední době ledové, před 20 až 40 tisíci lety. Na místech, kam se lidé dostali později, však některé mamutí populace vydržely déle.

Jak oživit mamuta: zoo z doby ledové?

Jak oživit mamuta: zoo z doby ledové?

Znali Egypťané mamuty?

Posledním útočištěm mamutů byl zřejmě odlehlý Wrangelův ostrov severně od Sibiře, kde tato zvířata žila ještě před asi 4 000 lety. Tehdy už stály egyptské pyramidy. Ostatně nedá se vyloučit, že staří Egypťané mamuty znali. V hrobce staré něco přes 3 000 let najdeme malbu muže, který vede podivného (zřejmě chlupatého) trpasličího slona s velikými kly. Někteří vědci nevylučují, že jde o zobrazení trpasličího mamuta Mammuthus creticus, který obýval ostrov Krétu a dost možná ještě další středomořské ostrovy. Toto zvíře dorůstalo jen do výšky 110 cm a vážilo 300 kg, bylo tedy velké jako malé slůně. (Novorozené slůně váží necelý metrák a je vysoké 85–90 cm.) Zatím se má za to, že mamut krétský vyhynul před asi sedmi tisíci lety, pokud je ale zobrazen na staroegyptské malbě, musel vymřít o dost později.

Trpaslíci i obři

Mamut z Kréty rozhodně „mamutí velikosti“ nedorůstal. Většina těchto chobotnatců ale samozřejmě byla větších, často jako dnešní sloni a někdy dokonce i více. Vůbec největším druhem byl zřejmě Mammuthus sungari ze severní Číny, který se objevil před zhruba 280 tisíci lety. Měřil na výšku skoro pět a půl metru a vážil přes 10 tun (to je dvakrát více než největší dnešní sloni). Také lysí mamuti císařští (Mammuthus columbi imperator) z Kalifornie dorůstali podstatně větší velikosti než sloni.

Bez ohledu na velikost však mamutí putování po světě skončilo a lidé už je nemohou vidět jinak než jako modely v muzeu. Jejich příbuznost s asijskými slony však dává jiskřičku naděje, že se alespoň nějaké druhy ještě podaří naklonovat a vrátit zpátky.

Nejstarší přečtená DNA patří víc než milion let starému mamutovi

Nejstarší přečtená DNA patří víc než milion let starému mamutovi

Poslední mamuti vyhynuli, až když v Egyptě stály pyramidy

Poslední mamuti vyhynuli, až když v Egyptě stály pyramidy

Pohled do pravěku: Největší dravá ryba všech dob

Pohled do pravěku: Největší dravá ryba všech dob

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
zvire, pravek, mamuti
 

Články odjinud