Medúzy z hlubin moří: Krása, která pálí

Medúzy z hlubin moří: Krása, která pálí
Sdílej
 
Hlubiny moří a oceánů ukrývají mnoho podivuhodných tvorů. Mezi nejpodivnější nepochybně patří medúzy.

 

 

Ryby proti medúzám

Ryby proti medúzám

 

 

Přestože medúzy nemají mozek, jejich tělu chybí jakákoliv opora a slabé svaly nestačí na překonávání mořských proudů, patří k nejstarším živým organismům na Zemi, v prakticky nezměněné podobě obývají světová moře už 650 milionů let!

Vypadají křehce a bezbranně, ale jsou to dravci, kteří používají téměř zákeřné zbraně – jemná sotva viditelná vlákna jsou vybavena žahavými buňkami, jejichž jed může být v některých případech nebezpečný i lidem. A i když většinou na usmrcení člověka nestačí (výjimkou jsou čtyřhranky), dovede ho nepříjemně popálit.

Ostatně, ne nadarmo nazývají Američané některé talířovky rodu Chrysaora mořskou kopřivou. A tak je možná lepší obdivovat křehkou, leč nebezpečnou krásu medúz jen na našich videích.

 

 

 

 

 

 

V posledních letech se zdá, že se medúzy rozhodly ovládnout svět. Začaly se překotně množit a šířit na místa, kde způsobují spoustu starostí místním obyvatelům.A nejde o žádné drobečky, do rybářských sítí se místo ryb chytají obrovská nestvůrná monstra. Závěrečné záběry z následujícího videa tak působí až hororově.

 

 

 

 

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Příšery z hlubin: Záhadné krakatice

Obr zaseknutý na háček

Obr zaseknutý na háček

Chobotnice si vždycky ví rady

Chobotnice si vždycky ví rady

Klíčová slova:
zvire, more, meduza, chobotnice
 

Články odjinud