Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa

Smrtící smyčky: 5 největších škrtičů světa
Sdílej
 
Krajta písmenková patří mezi pět největších hadů světa. Letos v srpnu se „proslavila“, neboť jedna z nich údajně uškrtila dva malé chlapce. Je to reálné?

 

 

 

 

Zpráva o neštěstí v kanadském Novém Brunšviku se objevila i v našem tisku. Dva bratři, čtyř- a šestiletý, spali u kamaráda, jehož otec měl v přízemí domu zoo plazů. Podle zpráv se přes 4 metry dlouhá a 45 kg těžká krajta písmenková protáhla ventilačním otvorem, vnikla do ložnice dětí a oba bratry zardousila. Odborníci ovšem mají značné pochybnosti.

Skutečné případy

Zabít člověka dospělá krajta písmenková dokáže, přesto se to stává velmi zřídka. Jeden případ je doložen z roku 2002, kdy v jižní Africe zabila a spolkla desetiletého chlapce. O dva roky dříve utekla v americkém Illinoisu jiná krajta svému chovateli a uškrtila tříleté dítě. A v roce 2009 byl napaden keňský farmář, který na krajtu omylem šlápl. Ta ho vytáhla na strom, ale farmáři se podařilo utéct, když si mobilem přivolal pomoc. Proč tedy najednou ty pochybnosti?

Co tady nehraje

Zoologům se zdá divné, že by krajta zabila hned dvě oběti najednou, to u škrtičů nebývá zvykem. Navíc zabíjejí pro potravu, přesto se krajta ani jedno nepokusila spolknout. Zvláštní je i to, že třetí chlapec, který spal v místnosti, zůstal ušetřen a ani se neprobudil. Pitva prokázala, že oba chlapci zemřeli udušením, ale škrtiči většinou svou oběť zabíjejí rozdrcením hrudníku a zablokováním srdečního tepu. Policie proto nevyloučila možnost, že nejde o útok zvířete ale o vraždu. Krajta ovšem měla smůlu a byla utracena, protože majitel zoo neměl k jejímu chovu povolení.

 

1. Krajta písmenková (Python sebae)

Výskyt: Afrika na jih od Sahary

Délka: až 6 m

Váha: 45-55 kg

- Nikdy se nevzdaluje od vody, její kořistí se proto mimo středně velkých savců, kteří se přicházejí napít, stávají i krokodýli.

 

2. Krajta mřížkovaná (Python reticulatus)

Výskyt: jihovýchodní Asie

Délka: 6–7 m, rekordní jedinci téměř 9 m, je to nejdelší had světa

Váha: až 75 kg

- Dospělá je schopna spolknout divoké prase, byl zaznamenán i případ, kdy pohltila malajského medvěda. Na člověka útočí vzácně.

 

3. Anakonda velká (Eunectes murinus)

Výskyt: Jižní Amerika

Délka: necelých 7 m

Váha: až 100 kg, je to nejtěžší had světa

- Většinu času tráví ve vodě, kde číhá na kapybary, kajmany, vodní želvy, ryby či ptáky. Útoky na člověka (především na děti) jsou vzácné.

 

4. Krajta tygrovitá (Python molurus)

Výskyt: jihovýchodní Asie

Délka: 4-5 m

Váha: až 52 kg

- Obývá hlavně mokřady, kde loví středně velké savce. Jediný doložený útok na člověka se odehrál v roce 1992, kdy uškrtila dospělého 28letého muže.

 

5. Krajta ametystová (Morelia amethystina)

Výskyt: Indonésie, Nová Guinea, Austrálie

Délka: 5-6 m, rekordní jedinci až 8 m

Váha: 15-30 kg

- Není znám doložený případ útoku na člověka, obvykle loví menší kořist: ptáky, netopýry, potkany a v Austrálii i menší klokany.  

Nebezpeční mazlíčci

Hroznýšovití hadi (Boidae), do jejichž příbuzenstva všech pět největších škrtičů světa patří, jsou oblíbenými domácími „mazlíčky“. Nemůže je ale chovat každý - jsou na seznamu nebezpečných druhů (patří sem všichni hadi delší než 3 m), k jejichž chovu je nutné povolení.

Hadi si na svého ošetřovatele obvykle zvyknou a nechají se od něj brát do rukou. Přesto se doporučuje mít při manipulaci s velkými jedinci někoho dalšího vedle sebe, kdo by v případě potřeby zasáhl. Také je třeba myslet na to, že hadi se orientují především čichem. Největší nebezpečí proto hrozí lidem, kteří chovají i nějaká další zvířata. Pokud z nich had cítí potenciální kořist, snadno zaútočí. Například majitel psa by proto nikdy neměl přistupovat k velké krajtě či anakondě v oblečení, ve kterém chodí venčit psa.

 

 

Drama v laguně: Anakonda žere kapybaru!

Drama v laguně: Anakonda žere kapybaru!

Pohled do světa: Vodní draci

Pohled do světa: Vodní draci

Záhadní obyvatelé řek: Neviditelní delfínovci

Záhadní obyvatelé řek: Neviditelní delfínovci

Klíčová slova:
zvire, had, plaz
 

Články odjinud