Haf! Ňaf! Raf! Psi, kteří se nenudí, nezlobí

Haf! Ňaf! Raf! Psi, kteří se nenudí, nezlobí
Sdílej
 
Každý, kdo uvažuje o tom, že si pořídí psa, musí počítat s tím, že jde o společenské zvíře, které je nejšťastnější, když může řádit a dovádět se svým páníčkem.

 

 

Na tom je založena celá řada psích aktivit a soutěží. Často to ovšem předpokládá, že i páníček musí být dost aktivní, vždy jde totiž o soutěže, v nichž se hodnotí pes a jeho pán jako dvojice. Jednou z nejstarších je agility (jakýsi psí parkur), závod, v němž pes probíhá předem určenou překážkovou dráhu.

 

 

Páníček psa vede, tj. běží s ním, ale zdolávání překážek je jen na psu. Pes se svým pánem musí být dokonale sehraný, je totiž zakázáno během závodu psa odměňovat nebo se ho dotýkat – psa vedou jen slovní povely a gesta. Protože pes miluje pohyb, patří agility k jedné z nejoblíbenějších psích soutěží a konec konců, pohyb prospívá i páníčkům. Podívejte se, jak si oba – pes i jeho pán – běhání přes překážky užívají.

 

 

V posledních letech se k nám rozšířila disciplina, která ještě mnohem víc upevňuje vztah psa a jeho pána (v tomto případě většinou paničky), psí tanec (dog dancing). Dobře sehrané dvojice si tanec opravdu užívají a pro psa je celé vystoupení úžasnou pohybovou hrou a zábavou. Že ho to opravdu baví, uvidíte na tomto videu. A také si všimněte, že podobně jako u agility plemeno a velikost psa nehraje roli, pohyb si užívají malí i velcí.

 

 

Nejmladší, téměř akrobatickou disciplinou, při níž se opravdu důkladně vyřádí psi i jejich páníčkové, pak je dog frisbee, létající talíř. Každý pes rád běhá za míčkem, něco pronásledovat patří k jeho přirozeným instinktům. Pronásledovat letící talíř je ještě zábavnější – musí za ním vyskakovat do výšky a chytat ho v letu. I v tomto videu je dobře vidět, jak si pán (či panička) se svým psem rozumí a jak je to oba baví.

 

 

A na závěr se ještě podívejte, co všechno je pes ochoten udělat pro svého páníčka, který ho cvičí tzv. pozitivní motivací.

 

 

Více se dozvíte v ABC č. 8, které vychází v úterý 8. dubna.


Ochutnávka ABC č. 8 •  abc


 

 

Skutečný Scrat? Veverka "schovává" ořech do živé skrýše (a pes čučí)

Skutečný Scrat? Veverka "schovává" ořech do živé skrýše (a pes čučí)

Pes lovců mamutů: Proč měla jeho babička tak velké zuby?

Pes lovců mamutů: Proč měla jeho babička tak velké zuby?

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Pes není ochočený vlk: Jak vznikl nejlepší přítel lidí

Klíčová slova:
zvire, pes
 

Články odjinud