Zabij nebo budeš zabit: Z pavouka lovce se může stát oběť

Zabij nebo budeš zabit: Z pavouka lovce se může stát oběť
Sdílej
 
Přestože jsou pavouci nelítostní dravci, sami jsou v neustálém ohrožení – z lovce se během okamžiku může stát kořist a naopak.

 

 

Podívejte se, v jakém světě žijí pavouci, kteří ho vidí hned osmi očima najednou. Skákavky nelítostně loví pavouky jiných druhů, ale sami se klidně mohou stát kořistí jiné skákavky – a nemusí to být vždy jiný druh, na svém menším, slabším či nepozornějším kolegovi si klidně pochutná jeho nejbližší příbuzný.

 

 

Problém musí řešit skákavky v čase pavoučí lásky. Samečkové bývají většinou menší a tak by se při neopatrném přiblížení k samičce mohli klidně stát její přesnídávkou. Předem ji proto musí zdálky upozornit, že nepřicházejí jako večeře, ale jako nápadník.

A jako správný nápadník se musí předvést v co nejlepším světle. Dlouze před ní tančí speciální taneček, který je typický pro každý jednotlivý druh – právě podle něj samička pozná, že přichází příslušník jejího druhu a ne nějaký podobný, ale nepříbuzný vetřelec.

Některé druhy skákavek využívají k tanci skutečně působivá gesta, ale i barvy. Podívejte se na  tanec samečka australské skákavky Maratus volans (nemá české jméno, angličané jí ale právem nazývají peacock spider – paví pavouk). No neokouzlil by i vás?

 

Klíčová slova:
hmyz, pavouk
 

Články odjinud