Příšera z Utahu: Postrach malých tyranosaurů

Příšera z Utahu: Postrach malých tyranosaurů
Sdílej
 
Na konci loňského roku dostali paleontologové pořádný dárek: nový druh obrovského dravého dinosaura. Siats byl vrcholový predátor, který terorizoval i malé tyranosauridy.

 

 

Na konci svrchní křídy byli vrcholovými predátory Severní Ameriky obrovští tyranosauridi: devítimetrový Gorgosaurus, stejně velký Albertosaurus a samozřejmě Tyrannosaurus rex, který měřil až 13 metrů. Tito ikoničtí dravci ale vznikli z daleko menších předků, kteří žili ve stínu jiné skupiny dravých dinosaurů – takzvaných karcharodontosaurů.

Jméno z legendy

Po dlouhou dobu jsme ze Severní Ameriky znali jediného zástupce: dinosaura Acrocanthosaurus atokensis, který žil asi před 113 miliony lety. V roce 2008 ale paleontologové v souvrství Cedar Mountain v Utahu objevili fosilii dalšího karcharodontosaura. Její několikaleté zkoumání vedlo k popsání úplně nového druhu Siats meekerorum. Slovo Siats (čte se jako „si-eč“) pochází z jazyka místního kmene Ute a označuje legendární lidožravou příšeru. Paleontologové tak pokračují v tradici posledních let, podle které se nově popsaným dinosaurům dávají jména božstev či legendárních příšer místních domorodců.

 

Desetimetrové "mládě"

Siats žil před 98 miliony let, takže s lidmi se rozhodně potkat nemohl. Svému okolí ale hrůzu nahánět musel. Exemplář, který vědci objevili, ještě nebyl dospělý, ale už měřil skoro 10 metrů a vážil asi 2,5 tuny. Plně dospělý jedinec mohl být podle jejich odhadů dlouhý až 12 metrů a vážit kolem 4 tun, čímž se blížil velikostní kategorii tyranosaura. Spolu s ním a již zmíněným akrokantosaurem tak byl Siats jedním ze tří největších dravých dinosaurů Severní Ameriky.

Lev a šakalové

V době, v níž Siats žil, byl Utah vlhkou krajinou s bohatou vegetací. Obývaly ji různé druhy býložravých dinosaurů, želv, krokodýlů a velkých ryb. K dravcům patřili vývojově časní, poměrně malí tyranosauridi, kteří obrovskému siatsovi nemohli konkurovat. Vědci jejich situaci přirovnávají k drobným šakalům, kteří otravují lva. Objev siatse, který na fosilním záznamu zaplnil asi 30 milionů let dlouhou mezeru mezi akrokantosaurem a velkými tyranosauridy, tak podpořil teorii o vzájemných vztazích karcharodontosaurů a tyranosauridů. Podle ní mohly velké formy tyranosauridů (jako byl Tyrannosaurus rex) vzniknout teprve poté, co karcharodontosauři vymřeli. Možná tak můžeme spekulovat o tom, že pokud by Siats v Severní Americe žil až do konce éry dinosaurů, slavný T. rex by vůbec neexistoval. 

 

 

Reportáž z Triloparku: Vyhrabali jsme dinosaura

Reportáž z Triloparku: Vyhrabali jsme dinosaura

Zuby na steaky: Plaz lovil a žral o dost větší kořist

Zuby na steaky: Plaz lovil a žral o dost větší kořist

Ještěři se žraločími zuby

Ještěři se žraločími zuby

Klíčová slova:
pravek, dinosaurus
 

Články odjinud