Smrtonosné žirafí zbraně

Smrtonosné žirafí zbraně
Sdílej
 
Žirafy jsou ukázkovým příkladem toho, jak si zvířata rozdělila své životní prostředí.

 

 

Mnoho afrických kopytníků spásá trávu, jiní se živí listím či větvičkami nízkých keřů. O dost výš dosáhnou svým chobotem sloni, kteří se tak mohou popásat i v korunách stromů. Žirafy ale dosáhnou úplně nejvýš a mají tak koruny stromů jen samy pro sebe. A aby jim opravdu nikdo nekonkuroval, jsou vybavené mimořádně dlouhým tuhým jazykem a tuhými pysky, takže jsou schopné spásat i větvičky akácií, kterým se jiné druhy zvířat kvůli dlouhým ostrým trnům vyhýbají. Podívejte se.

Jako všichni býložravci jsou i žirafy lákavou kořistí velkých šelem, především lvů. Na dospělou žirafu si ale lvi troufnou jen málokdy a jen v případě, že mají velkou početní převahu. Ale slabé žirafí mládě nemá proti velkým a dobře sehraným šelmám velkou šanci. Naštěstí je tu jeho matka, která si s dotírajícími lvi poradí.

 

 

 

 

Samci kopytníků nemají snadný život – žijí harémovým způsobem (tj. jeden samec s několika samicemi), ale právo na samice a rozmnožování si většinou musí vybojovat. A i když nemají zuby a drápy, jsou jejich souboje mimořádně dramatické a často končí zmrzačením nebo dokonce smrtí protivníka. Ne nadarmo existuje přirovnání „Rvou se jako koně“. Ale stejně dobře bychom mohli říkat: „Rvou se jako žirafy“. Jen se podívejte:

 

 

 

 

A ještě jeden souboj, tentokrát pro silnější povahy. Komu je zvířat líto, měl by tuto ukázku přirozeného přírodního výběru nejsilnějších jedinců vynechat. Ostatně – i vítěz tohoto krutého souboje má dost a neodchází bez zranění.

 

 

 

 

Šílená žirafa? Co to dělá???

Šílená žirafa? Co to dělá???

Dlouhonohé fotomodelky: Jak jsme fotili žirafy ve 3D

Dlouhonohé fotomodelky: Jak jsme fotili žirafy ve 3D

Žirafy padlé na hlavu

Žirafy padlé na hlavu

Klíčová slova:
zvire, zirafa
 

Články odjinud