Rybáři a vodníci: Pavouci, kteří loví ryby

Rybáři a vodníci: Pavouci, kteří loví ryby
Sdílej
 
Představa pavouka lovícího ryby je poněkud nezvyklá. Přesto takoví pavouci existují a je jich mnohem víc, než si vědci mysleli.

 

 

Malé rybky to nemají snadné. Predátorů, kteří by si na nich rádi smlsli, kolem nich žije opravdu hodně. A teď k nim přibyli další – loví je i pavouci. Tedy – oni nepřibyli, lovili je i dřív, jenže my jsme o tom nevěděli. Teprve nejnovější studie švýcarských vědců odhalila, že na světě existuje nejméně osm čeledí pavouků (z celkového počtu 109) jejichž zástupci žijí polovodním způsobem života. Najdeme je na všech kontinentech kromě Antarktidy a několik druhů se vyskytuje i u nás. Patří mezi lovčíky a slíďáky, kteří loví bez sítí. Běžně můžeme u vody potkat lovčíka vodního (Dolomedes fimbriatus) a slíďáka bažinného (Pirata piraticus), vzácnější je lovčík mokřadní (Dolomedes plantarius).

Běžci po hladině

Polovodní pavouci se dovedou pohybovat po vodě podobně jako např. vodoměrky či bruslařky. Využívají povrchového napětí vodní hladiny a navíc je nadnášejí jakési vzduchové „polštářky“ – množství jemných chloupků na chodidlech, které zadržují vzduch. Pomáhá jim i široké rozpětí končetin. Moc toho ale nenaběhají, protože na svou kořist číhají zcela nehybně. Zadními končetinami se přidržují břehu, kamene nebo nějaké rostliny, zatímco přední končetiny mají volně položené na vodní hladině.

 

Nohy místo pavučiny

Natažené přední nohy slouží jako senzor a nahrazují tak polovodním druhům pavučinu – stačí nepatrné zčeření hladiny k tomu, aby pavouk vyrazil do útoku. Útočí na všechno, co se v jeho blízkosti pohne. Nejčastěji to bývá hmyz, který spadl na vodní hladinu, ale občas se v jejich kusadlech ocitne i pulec nebo menší ryba. Většina polovodních pavouků žije kolem mělkých teplých vod mokřadů a zarostlých tůní, v nichž je nedostatek kyslíku. Ryby jsou tu proto občas nuceny vyplout k hladině, aby se nadechly. Pokud se přitom ocitnou v blízkosti pavouka, snadno se stanou jeho kořistí.   

Kořist větší než lovec

Pavouci – a to nejen ti rybařící - jsou výjimeční tím, že v poměru ke své velikosti loví mimořádně velkou kořist. Většina predátorů je v průměru 42x větší než jejich obvyklá kořist (na větší si troufnou jen ve spolupráci s dalšími příslušníky svého druhu). Pavouk je ale schopen zdolat i kořist, která je větší než on. Některé druhy uloví do sítě i netopýra nebo kolibříka, pro pozemní sklípkany není problém ulovit myš. Rekord v poměru lovec : kořist ale drží právě osminozí lovci ryb. Vědci například zaznamenali, jak sedmigramový pavouk ulovil rybu vážící celých 30 g. Domnívají se, že lov nadměrné kořisti je důležitý hlavně pro samice, které potřebují velké množství živin pro vývoj vajíček a nemají k dispozici dostatek hmyzu.

 

 

Pavouci v přemetech: Že je to teda baví!

Pavouci v přemetech: Že je to teda baví!

Osminozí lovci: Varování! Arachnofóbie

Osminozí lovci: Varování! Arachnofóbie

Nový objev: Pavouci loví a žerou ryby!!!

Nový objev: Pavouci loví a žerou ryby!!!

Klíčová slova:
pavouk
 

Články odjinud