Šneci s harpunou: Pomalí lovci zabíjejí jedem

Šneci s harpunou: Pomalí lovci zabíjejí jedem
Sdílej
 
Jed nemusí jen zabíjet. Za určitých okolností může pomáhat nemocným lidem. Právě takovou skupinu jedů nedávno objevili australští vědci u homolic.

 

 

Na potápěče čekají v mořích mnohá nebezpečí. Nejde jen o obávané žraloky, žije tu i spousta smrtelně jedovatých tvorů. Někteří z nich vypadají docela nevinně – a o to vražednější mohou být.

Krásný, ale dravý

Hrozba se skrývá třeba v překrásné jemně vzorované ulitě, která vypadá jako nějaký podmořský šperk. Pokud po ní potápěč sáhne, může se dožít nepříjemného překvapení. Z ústí ulity se vysune jakýsi chobot a z něj vystřelí ostrý hrot se zpětnými háčky. Bolestivé bodnutí mu ještě ke všemu vpraví do rány jed. Nechal se totiž zlákat nápadnou ulitou homolice, podmořského dravce, který disponuje jedním z nejprudších jedů v živočišné říši. Pokud by sáhl po některém z menších druhů, dočkal by se jen bolestivého bodnutí bez následků. V případě velkých rybožravých homolic si ale potápěč zahrává se smrtelným jedem.

Ani ryba neunikne

Homolice (r. Conus) dostaly své jméno podle typického kuželovitého tvaru ulity. Tito dravci se živí mořskými červy, korýši, jinými měkkýši nebo rybami. Jed, který používají k lovu, je směsí obrovského množství (údajně až 700) různých jedů. Souhrnně jsou nazývány koniitoxiny a každý z nich má trochu jiný účinek. Zasažená kořist je díky tomu prakticky okamžitě ochromena a usmrcena, což je pro pomalou homolici důležité: Kdyby třeba ochromená ryba ještě kousek odplavala, homolice už by ji nedostihla. Každý druh homolice je navíc vybaven odlišnou směsí jedů přizpůsobených různým typům kořisti.

 

Snek •  archiv

Umělý jed

Koniitoxiny mají řadu pozoruhodných vlastností a vědci jim věnují svoji pozornost už několik desítek let. Tou nejvýznamnější je, že některé z nich blokují nervové dráhy přenášející signály bolesti. Jinak řečeno, tlumí bolest podobně jako morfium a jemu podobné opiáty. Už před několika lety výzkumníci objevili účinky jednoho z koniitoxinů filipínské homolice mágovy (C. magus) a pod názvem ziconitid ho začali připravovat uměle. Tento lék tlumící bolest je až 1000x účinnější než morfium, je ovšem použitelný jen v podobě roztoku vpravovaného injekci do spodní části míchy. Po spolknutí se v organismu rychle rozloží a nemá žádný účinek.  

Nové jedy, nová naděje

Vědci se snaží najít takové koniitoxiny, které by bylo možné podávat orálně (tj. ústy). A nyní se zdá, že našli, co hledali: Tým australských vědců izoloval dalších pět koniitoxinů tlumících bolest, které se v trávicím traktu nerozkládají a dostanou se v těle až na místo určení. Pokusy na laboratorních potkanech dokazují, že dovedou tlumit bolest až stokrát účinněji než dosud používané morfium. Výhody těchto léků nejsou ale jen v účincích - na rozdíl od morfia a dalších opiátů nejsou návykové (tj. nevzniká na nich závislost). Nehrozí ani předávkování, které by způsobilo smrt. Vědci dosud netuší, jestli tyto látky nemají nějaké vedlejší účinky, protože na lidech zatím vyzkoušené nebyly. Ale zatím se zdá, že jsou bezpečné.   

 

 

Homolice a udice: Šnek je požíračem ryb

Homolice a udice: Šnek je požíračem ryb

Matka roku s chapadly

Matka roku s chapadly

Největší tvor na Zemi: Seznamte se

Největší tvor na Zemi: Seznamte se

Klíčová slova:
more
 

Články odjinud