Svědectví filmového pásu, aneb medvídek pro chobotnici

Svědectví filmového pásu, aneb medvídek pro chobotnici
Sdílej
 
O tom, že si zvířata dovedou hrát, se ví dlouho. Vědci zaznamenali i hry zvířat, u kterých byste to neočekávali.

 

 

Původní předpoklad, že si hrají především savci a ptáci a především pak jejich mláďata, která se tak učí dovednostem nutným pro jejich přežití v dospělosti, už ale dávno neplatí. Vědci zdokumentovali nejen hry dospělých jedinců, ale zaznamenali i hry zvířat, u kterých byste to neočekávali.

U plazů, obojživelníků a ryb a dokonce i u bezobratlých. A protože jde o pohybové aktivity, statická fotografie zdaleka není tak výmluvná, jako krátké videoklipy. Např. to, že si kožnatka africká hraje s basketbalovým míčem, potvrzuje jen krátký videozáznam z devadesátých let minulého století (želva pojmenovaná Pigface začátkem našeho tisíciletí uhynula v zoo v Torontu), o to je však cennější. Také další videozáznamy mají především dokumentární charakter. Posuďte sami.

 

 

 

 

Hru s míčem milují i krokodýli. A ani jim nevadí lidští spoluhráči.

 

 

 

 

Chobotnice jsou mimořádné zvědavé – když dostanou nový předmět, jako např. kostičky lega, nemohou se dočkat jeho prozkoumání a dychtivě ho všemi osmi tahají z ruky vědce.

 

 

 

 

Skutečnou hračku získala chobotnice ve volném moři – příboj odnesl z pláže medvídka a zanesl ho (trošku s lidskou pomocí) až k příbytku chobotnice. Ta se do něj doslova zamilovala.

 

 

 

 

Kdo si hraje, nezlobí: Ani v dospělosti!

Kdo si hraje, nezlobí: Ani v dospělosti!

Matka roku s chapadly

Matka roku s chapadly

Něžná i hltavá: Chobotnice rozezná cizí chapadla

Něžná i hltavá: Chobotnice rozezná cizí chapadla

Klíčová slova:
zvire, chobotnice
 

Články odjinud