Gelady: Trávožrouti na poli se rvou jako lvi

Gelady: Trávožrouti na poli se rvou jako lvi
Sdílej
 
Ve společenství gelad je neustále živo.

 

 

Velká tlupa sestává z mnoha rodinných skupin, které spolu ne vždy kamarádí. Hlavně jejich samčí vůdci maní neustále obavy, aby mu nějaký soused neodloudil některou z manželek. A tak si svou rodinku důkladně střeží a útočí na každého cizího samce, který se přiblíží. Mohutnost samců ještě zvyšuje dlouhá hříva, která přechází téměř na bedra. Bojující geladí samci se tak až překvapivě podobají bojujícím samcům lvů.

 

 

 

 

Gelady jsou ryzí býložravci, především trávožrouti. A jako všichni jim podobní nevidí příliš velký rozdíl mezi divokou trávou, která roste na horských pastvinách, a kulturní trávou, které lidé říkají obilí a pěstují ho pro svou vlastní potřebu. Není divu, že gelady nejsou na jejich polích vítané.

Vzácným obyvatelem etiopské vysočiny je vlček etiopský. Jeho přežití ohrožují místní pastevci ale především jejich psi, s nimiž se vlčkové kříží (a tím přestávají být geneticky čistí vlčci) a navíc se snadno nakazí mnoha psími nemocemi. Vědci proto vlčky neustále sledují a kontrolují jejich zdravotní stav.

 

 

 

 

Lov ostražitých hlodounů vyžaduje od vlčků maximální opatrnost. Je to buď a nebo – když vlček při prvním útoku neuspěje, hlodoun mu zmizí pod zemí a vlček má jen malou šanci ho z ní dostat. Naštěstí mu pomáhají jeho mimořádně dlouhé nohy, kterým noru rozhrabe a dokáže za hltounem sáhnout dostatečně hluboko. Jako se to podařilo vlčkovi na videu.

 

 

 

 

A ještě malá exkurze za vlčky, kteří žijí v blízkosti geladí tlupy. Ne vždy je opice snesou ve své blízkosti, zvláště velcí samci chránící své rodiny raději vlčka odeženou kousek dál – co kdyby se spletl a považoval opičí mládě za hlodouna...

 

 

 

 

Když zuby promluví: Domov opiček z Jižní Ameriky je v Africe

Když zuby promluví: Domov opiček z Jižní Ameriky je v Africe

Africký David a Goliáš

Africký David a Goliáš

Gepardi krávy nežerou: A neloví v přítomnosti lvů

Gepardi krávy nežerou: A neloví v přítomnosti lvů

Klíčová slova:
opice, lev, afrika
 

Články odjinud