Málo miminek: Zachraňte pandy!

Málo miminek: Zachraňte pandy!
Sdílej
 
Pandám už v Číně moc místa k životu nezbývá.

 

 

Pandám už v Číně moc místa k životu nezbývá, přitom je toto zvíře jakýmsi čínským symbolem nebo dokonce maskotem. Na jejich záchranu proto země vydává značné částky. Jednou ze šancí pro ně pak je zřizování rezervací, tedy, alespoň v těch oblastech, kde to ještě stojí zato.

Jedním z nejznámějších zařízení je rezervace a výzkumné centrum ve Wolongu, které slouží zároveň i jako záchranná stanice – přijdou sem všechna pandí mláďata, o která by se samice nemohla nebo nechtěla postarat. Wolong mohou ve velmi omezeném režimu navštěvovat i turisté, ale cesta do Číny je dlouhá, tak do tohoto centra podívejte alespoň prostřednictvím našeho videa.

Podívejte se tady.

Samice může promarnit celý rok

Jedním z hlavních problémů, které ohrožují další osudy pand, je jejich pomalé a obtížné rozmnožování. To pro ně není ani trochu dobrá zpráva. Pokud bude pokračovat současný trend, hrozí, že během několika příštích desetiletí vyhynou. Důvodů je podle vědců několik. Pandí samice jsou schopné páření (a oplození vajíčka) jen jednou do roka, a toto období trvá pouhých několik hodin (24–72).

Pokud se právě tehdy nesetká se samcem, promarní celý rok. A i když se s ním setká, nemusí to vyjít, protože, jak se nedávno ukázalo, nemusí být k páření připraven on. Setkání pand ve volné přírodě znesnadňuje skutečnost, že je jejich populace roztříštěná do malých izolovaných skupin (a vzdálenost mezi nimi je pro „líné“ pandy nepřekonatelná), v zajetí zase dochází k tomu, že samci ztrácejí přirozené instinkty a pářit se nechtějí. Podíl na tom má i velikost, či spíš „malost“ pandího miminka, s výjimkou vačnatců jsou to nejmenší savčí mláďata v poměru k velikosti matky.

Jsou proto mimořádně zranitelná a vyžadují od samice maximální pozornost. Pandí samice obvykle rodí jen jedno mládě, jen výjimečně se jich narodí víc (nejčastěji dvě). Jenže matka je schopná intenzivně pečovat jen o jedno, to druhé často (v přírodě) zahyne, v záchranných centrech nebo v chovech v zajetí proto chovatelé jedno nebo obě mláďata odebírají a odchovávají je uměle. Narození a odchov pandích dvojčat v atlantské zoo můžete sledovat na našem videu.

 

 

 

 

Více o pandách:

 

Pandy a neuvěřitelná bambusová dieta

Pandy a neuvěřitelná bambusová dieta

To je ale kočička! Červená panda si hraje

To je ale kočička! Červená panda si hraje

Panda wrestling: Nic roztomilejšího neuvidíte

Panda wrestling: Nic roztomilejšího neuvidíte

Pandy z pražské zoo: Pat a Maria mají panďátko

Pandy z pražské zoo: Pat a Maria mají panďátko

Netradiční velvyslanci: Pandí diplomacie

Netradiční velvyslanci: Pandí diplomacie

Klíčová slova:
zvire, cina, panda, rozmnozovani
 

Články odjinud