Genetické rozbory odhalily nový druh želvy

Genetické rozbory odhalily nový druh želvy
Sdílej
 
Na konci loňského roku vědci přinesli překvapivou zprávu...

 

 

Tady to bylo! •  archiv

 

Genetické rozbory nepřinesly jen objev želv blízce příbuzných vyhynulým poddruhům. Na konci loňského roku vědci přinesli překvapivou zprávu – na ostrově Santa Cruz objevili úplně nový poddruh želvy sloní. Dosud se domnívali, že tu žije jediný – želva santacruzská (Chelonoidis nigra porteri), a to ve dvou populacích - západní a východní.

Nyní se ale ukázalo, že východní populace, která je od té západní zcela izolovaná hornatým terénem ostrova, se vyvíjela samostatně a vytvořila úplně odlišný poddruh. Vědci ho pojmenovali Ch. n. donfaustoi (můžeme jí pracovně říkat želva santacruzská východní). Počet podruhů želv sloních, ochuzený o vyhynulé, se tak nečekaně rozrostl o jeden nový.

 

Nejen želvy a sloni

Galapágy ovšem zdaleka nejsou jen želvy sloní. Ty jsou sice na ostrovech tzv. klíčovým druhem: Býložravé želvy šíří semena rostlin na nová místa, svým mohutným těžkým tělem pronikají do hustých trnitých porostů rostlin a vytvářejí tak cesty a mýtiny, na nichž mohou vyklíčit nové generace rostlin a které umožňují život v houštinách mnoha dalším menším druhům zvířat. Udržují tak bohatství rostlin a živočichů, které nikde jinde na světě nenajdete. Jedinečnou přírodu tohoto odlehlého souostroví vám alespoň trošku přiblíží následující dokument.

 

Více v ABC 3/2016. Více o želvách:


Praželva s prasečím rypákem? Fakt!

Praželva s prasečím rypákem? Fakt!

Ohrožené karety: Mořské želvy může zahubit moře

Ohrožené karety: Mořské želvy může zahubit moře

 

 

Články odjinud