Život v extrémech: Kdo a kde překvapil zvídavé vědce?

Život v extrémech: Kdo a kde překvapil zvídavé vědce?
Sdílej
 
Přímo za Zemi existuje obrovský neprobádaný svět mořských hlubin.

 

 

Extrémní prostředí – to nejsou jen vysychavá slaná jezera, radioaktivní zamoření, pouště či velehory nebo třeba kosmický prostor. Přímo za Zemi existuje obrovský neprobádaný svět mořských hlubin.

A i tady žijí tvorové, kteří se přizpůsobili mimořádně nepřátelským podmínkám. Jedním z nejobtížněji dostupných míst pro člověka je nejhlubší místo na Zemi. Zatímco na nejvyšší vrchol planety, Mt. Everest, už vystoupila spousta lidí, hlubinu Challenger na dně Mariánského příkopu v Tichém oceánu (10 994 m) dosud navštívili pouze tři lidé.

 

 

Poprvé v roce 1960 americký poručík Don Walsh a švýcarský oceánolog Jacques Piccard, třetím se stal americký režisér James Cameron v roce 2012. Přestože je v této hloubce absolutní tma a tlak tisíckrát větší než na hladině moře, není to mrtvá poušť.

Překvapení vědci tu objevili a neustále (za pomoci automatických hlubokomořských sond) objevují nové a nové formy života. A nejen nějaké bezobratlé, žije tu i celá řada pozoruhodných ryb, nepodobných rybám v povrchových vodách. Jako např. na našich dvou videích. 

 

 

Kyselá vroucí voda (přes 400 oC) plná sirných sloučenin, které jsou pro živočichy smrtelně jedovaté, absolutní tma a vysoký tlak – takové prostředí se nachází v okolí hlubokomořských hydrotermálních průduchů na mořském dně. Horké sirné sloučeniny se v kontaktu s okolní chladnou vodou a vlivem vysokého tlaku srážejí, vysrážené minerály se vrství kolem průduchu a vytvářejí jakési komíny.

Z nich trvale stoupá oblak tmavých sirných sloučenin, připomínajících černý kouř. Podle toho se těmto vývěrům přezdívá černí kuřáci. Zdálo by se, že v tomto extrémním prudce jedovatém prostředí nemůže existovat život, ale opak je pravdou. Vznikly tu zcela neobvyklé formy života závislé právě na síře.

Vědci tu objevili téměř 600 druhů živočichů (a nové stále objevují) – od sirných bakterií, přes červy, měkkýše, korýše až po ryby. Všichni tito tvorové mohou žít právě jen v blízkosti černých kuřáků, nikde jinde je nenajdete.

 

 

Více v ABC 4/2016. Více tajemství z hloubek:


Šneček z hlubin země

Šneček z hlubin země

Nová dravá houba se představuje

Nová dravá houba se představuje

Klíčová slova:
ryba, more, extremni, podmorsky, hloubka
 

Články odjinud