Opičí listožrouti: VŠECKO přijde vhod

Opičí listožrouti: VŠECKO přijde vhod
Sdílej
 
Většina opic sežere VŠECKO.

 

 

Většina opic patří mezi všežravce – živí se různými plody, semeny, pupeny, květy a šťavnatými výhonky, ale také hmyzem, stonožkami, slimáky, žábami, vybírají ptačí hnízda a loví drobné obratlovce (někteří lidoopí uloví i docela velké savce).

Kahauové jsou výjimkou, živí se výlučně listím a to velmi špatně stravitelným a málo výživným. Musí ho proto spořádat značné množství, vlastně velkou část dne tráví kahauové tím, že se živí. Samo o sobě by mu to ale nestačilo – podobně jako mnozí jiní býložravci mu při trávení pomáhají specializované bakterie, které žijí v jeho trávicím traktu a nestravitelnou celulózu rozkládají na jednodušší stravitelné cukry.

 

 

Díky své specializaci nemají v korunách stromů téměř žádné potravní konkurenty, neradi je proto opouštějí. Pokud se potřebují přesunout z jednoho stromu na druhý, řeší to nejraději vzdušnou cestou, občas ale není vyhnutí a musejí se spustit do vody. Jsou přitom mimořádně opatrní, moc dobře vědí, že se ve vodě skrývají krokodýli, kterým je nutné se vyhnout.

Pozvání na oběd – podívejte se, jak kahanům chutná.

 

 

 

A ještě jednou návštěva monzunových pralesů na Borneu – v závěru klipu vám opice předvedou své „placáky“, skoky do vody, jimiž se snaží vyplašit nebezpečné krokodýly.

 

 

 

Více v ABC 7/2016. Více oopicích:


Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Masožraví orangutani: Jsou primáti krvelačné šelmy?

Smlouva o neútočení: Proč vlci kamarádí s opicemi

Smlouva o neútočení: Proč vlci kamarádí s opicemi

Klíčová slova:
opice, zvire, potrava, Kahauove
 

Články odjinud