Zvláštní objev: Antilopa s dinosauřím čumákem

Zvláštní objev: Antilopa s dinosauřím čumákem
Sdílej
 
Vyhynulý příbuzný afrických pakoňů měl nos, který se dá přirovnat k nosu dinosaurů. A vydával jím zvuk, který by okamžitě poznal každý fotbalový fanoušek!

 

 

Lebka 50 až 75 tisíc let starého pakoně Rusingoryx atopocranion  je v čelní části výrazně vyklenutá. Pod touto „kupolí“ se skrývaly nosní cesty, které vedou vzduch z nozder do hrtanu. Něco podobného najdeme v čelních hřebenech některých hadrosaurůz období křídy. Hadrosauři byli býložraví, obývali otevřenou krajinu a ve stádech spásali pozemní vegetaci. Žili tedy navlas stejně jako o desítky milionů let mladší rusingoryxové.

Jako na fotbale

Mnozí paleontologové se domnívají, že hřebeny hadrosaurů sloužily zvukové komunikaci. U rusingoryxů nejprve předpokládali, že jejich nos napomáhal termoregulaci, případně že šlo o zbraň určenou k trkání. Anatomické zkoumání lebek ale ukázalo pravděpodobnější možnost: Nos snižoval výšku troubení rusingoryxů. V blízkosti stáda bychom tak zřejmě slyšeli něco podobného vuvuzelám, které tak milují fotbaloví fanoušci z Jihoafrické republiky. Nosní cesty lebek rusingoryxů podle akustických modelů dokázaly vyloudit zvuk o frekvencích mezi 250 a 750 hertzy. Do tohoto rozsahu spadá i troubení vuvuzel.

Utajená komunikace

Vuvuzelou ale schopnosti rusingoryxů nekončí: Zvuk mohl klesat až na úroveň infrazvuku, který ucho člověka ani většiny zvířat nedokáže vnímat. Pro společensky založené rusingoryxe to musela být obrovská výhoda – jedinci ve stádě se mohli vybavovat na velké vzdálenosti bez obav z toho, že je uslyší predátoři. Více si přečtete v novém čísle ABC.

 

Více o pravěku:


Zvláštní objev: Plachtící dinosaurus

Zvláštní objev: Plachtící dinosaurus

Holka nebo kluk? Nové objevy o stegosaurech

Holka nebo kluk? Nové objevy o stegosaurech

Klíčová slova:
pravek, dinosaurus, objev, antilopa, zvlastni, cumak
 

Články odjinud