Kuna rybářská: Šelmu ohrožují drogy

Kuna rybářská: Šelmu ohrožují drogy
Sdílej
 



Před sto lety je téměř vyhubili lovci kožešin. Když se kuny rybářské po letech vrátily do svých původních domovů, narazily na nového nepřítele – pěstitele marihuany.

Severoamerická kuna rybářská (Martes pennati) je nejen největší kunou, ale má také nejhustší kožešinu. A právě to se jí málem stalo osudným. V průběhu 19. a začátkem 20. století její stavy zdecimoval nadměrný lov. V jižních oblastech svého výskytu byla dokonce vyhubena.

Urzoni se radují

Vyhubení kun rybářských s sebou přineslo nečekaný důsledek. Navzdory svému jménu neloví ryby. Žijí v lesích a živí se převážně hlodavci. A to i takovými, kterým se jiné šelmy vyhýbají. Jako jedny z mála loví urzony, severoamerickou obdobu dikobrazů. Jejich ostnům se vyhnou tím, že je převrátí na hřbet a zaútočí na nechráněné břicho. Pomalí urzoni tvoří podstatnou část jejich jídelníčku. A tak se všude, kde byly kuny vyhubené, tito velcí hlodavci přemnožili a začali svými hlodáky významně poškozovat lesy.

 

Kuny mají nového nepřítele •  Profimedia.cz

Návrat na jih

Od druhé poloviny 20. století se zoologové snaží vrátit kuny na místa, kde byly vyhubené. Tedy především do jižních oblastí USA. V severních oblastech a v Kanadě zůstaly populace kun poměrně nedotčené, to zoologům umožnilo přemístit odtud určité množství zvířat do jejich původních domovů. Podle předpokladu vědců se jejich návrat brzy projevil i na populaci urzonů – tam, kde se kuny znovu objevily, jejich počet klesl na původní stav. 

Opět v ohrožení

Zdánlivý úspěch má ale drobnou vadu na kráse. Už v roce 2012 ukázalo sledování populace kun rybářských v Kalifornii neobvykle vysokou úmrtnost. Tak vysokou, že na konci roku 2014 vědci navrhli vrátit západní tichomořskou populaci na seznam ohrožených druhů. Aby zjistili, proč kuny umírají, odchytili několik desítek kun různého stáří a pohlaví. Vybavili je miniaturní vysílačkou a čipem, který monitoroval, zda je kuna živá, nebo uhynula.

 

V obklíčení nepřátel

Signál „úmrtí“ umožnil vědcům dohledat mrtvolku dříve, než se začala rozkládat. V laboratoři ji podrobili důkladnému zkoumání včetně chemického rozboru tkání. Výsledky prokázaly, že v Kalifornii mají kuny množství nepřátel. Téměř 70 % všech úhynů měly na svědomí útoky rysů, pum, kojotů či toulavých psů. Několik kun uhynulo v důsledku nemoci nebo je srazilo auto, ale nezanedbatelné procento jich bylo otráveno. A to pesticidy, mezi nimiž převládaly přípravky na hubení hlodavců.

Smrtící kořist

Za poslední tři roky vzrostl počet otrav o více než 60 %. Kde ale přišly kuny k prostředkům na trávení hlodavců? Pro odpověď vědci nemuseli chodit daleko. V rozsáhlých lesích Kalifornie se skrývají ilegální plantáže pěstitelů konopí (marihuany). Ti své rostliny pilně hnojí umělými hnojivy a ošetřují množstvím pesticidů, aby je ochránili před škůdci. Hlodavci otrávení jedovatou návnadou jsou pro kuny snadnou, ale smrtící kořistí. Vědci teď hledají způsob, jak tento problém vyřešit. A kuna rybářská je zatím jedinou známou zvířecí obětí producentů drog.

 

Více o kunách:


Stíny lesa? Kuny rybářské

Stíny lesa? Kuny rybářské

Utajení podnájemníci

Utajení podnájemníci



 

Články odjinud