Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu

Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu
Sdílej
 
Nejslavnější stolová hora je v Kapském městě, několik jich však najdeme i v Česku.

 

Kdyby obři někdy potřebovali jídelní stůl, stačí jim sednout si ke stolové hoře. Říká se jí tak proto, že skutečně připomíná stůl: Namísto klasického vrcholu má rovnou plošinu, na které se daří specifickým rostlinám i zvířatům.

Za vznikem stolových hor stojí obvykle vulkanické nebo tektonické procesy z dávných věků. Žhavé magma z nitra zemskému vyvřelo na povrch a vytvořilo objekt, který postupným vlivem eroze začal připomínat stůl.

Stolová hora? Stůl v portugalštině!

Nejslavnější stolová hora se jmenuje Stolová hora a najdete ji nad Kapským městem v Jihoafrické republice. Při pohledu z výšky se zdá, že město obrůstá horu kolem dokola a tím získává jedinečnou dominantu. Dobrá, uznáváme, že je pojmenována bez představivosti. Za název může portugalsk

ý mořeplavec a cestovatel António de Saldanha. Roku 1503 přistál u břehu, na horu vylezl a řekl si, že vypadá jako stůl, tudíž se bude jmenovat Taboa do Capo – Kapský stůl. A ujalo se to.

Daman z Kapského města se má

Stolová hora je 1084 metrů nad mořem, výstup od hladiny oceánu je tedy jaksepatří dlouhý a může být v silném africkém slunci i namáhavý. Proto až nahoru vede lanovka. Jakmile jste nahoře, velmi rychle narazíte na permanentního obyvatele: Až půl metru velkého damanakalního.

Jde o inteligentní zvířátka, která se naučila, že návštěvníci sebou nosí jídlo, a že není až tak složité ho z nich vyloudit. Rozhodně mají příjemný život. Posledního lva tu totiž lidé viděli před více jak 200 lety a leopardi už tu nejsou asi tak sto let. Až na ptačí dravce tedy damanům tedy hrozí maximálně tak břicho narvané k prasknutí sladkostmi a namazanými chleby.

Výprava na Kozelku!

Jestli neplánujete v nejbližší době letět do Kapského města, podívejte se na nejslavnější stolovou hrou světa v našem videu. Pak můžete vyrazit třeba na jednu z těch českých – a dostupnějších. Co třeba Kozelka? Z dálky viditelný kopec s deskou místo vrcholu se nachází severně od Plzně, u obce Manětín. O Kozelce píšeme v ábíčku 14/2016, koukejte si ho tedy přečíst. Je to docela dobrý tip na výlet – a najdete tam i kešky!

Více o přírodě najdeš tady

Lokiho hrad: Pevnost v Arktickém oceánu

Lokiho hrad: Pevnost v Arktickém oceánu

Borec! Will Gadd zvládl vylézt na Niagarské vodopády s cepínem!

Borec! Will Gadd zvládl vylézt na Niagarské vodopády s cepínem!

 

Články odjinud