Hravé šelmičky: Ovíječ skvrnitý je nový domácí mazlíček

Hravé šelmičky: Ovíječ skvrnitý je nový domácí mazlíček
Sdílej
 
Zvířat, která by se v budoucnu mohla stát domácími mazlíčky, je celá řada. Ale jedním z nejžhavějších favoritů je bezesporu ovíječ skvrnitý, roztomilá nevelká šelmička, která se snadno vejde i do městského bytu.

Nejrozšířenější cibetková šelma

Ovíječ skvrnitý je jedna z nejrozšířenějších cibetkovitých šelem, která obývá prakticky celou Přední i Zadní Indii a indonéské ostrovy a zatím je všude docela hojná. Už dnes je její chov v Indonésii docela rozšířený. V těchto oblastech je totiž ovíječ zcela zásadním producentem velmi ceněné tzv. cibetkové kávy.

Ovíječ dovádí s kočkou

Plody kávovníku jsou totiž peckovice tak trošku připomínající malé třešničky. A plodožraví ovíječi je s velkou chutí konzumují. Dužninu stráví, ale dvě pecky obsahující po jednom semenu, kávovém zrnu, projdou jejich trávicím traktem nepoškozené.

Kdysi je pěstitelé považovali za škůdce na plantážích. Než přišli na to, že kávová zrna prošlá fermentací v žaludku ovíječe, jsou mnohem kvalitnější. Původně je sbírali přímo na plantážích, dnes ale chovají ovíječe na farmách v blízkosti plantáží a krmí je zralými kávovými plody. Jejich trus pak nemusejí hledat, jen ho shrábnou zpod klecí a semena z něj vyberou.

Hravé šelmičky z farmy

Ovíječi chovaní na farmách nutně upoutali pozornost místních milovníků zvířat a tak se brzy začali objevovat i v domácích chovech jako mazlíčci. Ukázalo se totiž, že to jsou dobře ochočitelná, nekousavá, zato nesmírně zvídavá a hravá zvířata, která vycházejí i s dalšími domácími mazlíčky.

Ovíječ se mazlí s chovatelem

Máma si hraje s potomkem

U nás je zatím neseženete

Ovíječi se zatím chovají jen v zemích svého původu, u nás je neseženete. Ale velmi podobné vlastnosti a požadavky na chov má i náš tradiční domácí mazlíček, lasicovitá šelma fretka (až na to, že je na rozdíl od ovíječů masožravá).

Fretky už se chovají tak dlouho, že existují i v různých barevných formách, jsou pro ně vyráběna speciální krmiva včetně granulí, postroje a další pomůcky k jejich chovu. Existuje u nás i klub chovatelů fretek, kde se o nich dozvíte nejvíc, včetně toho, kde a jak si toto zvířátko pořídit a jaké to sebou může nést problémy.

Více se dozvíte v novém ABC 18

Více o zvířatech najdete tady

 

Minimazlíci: Ze stájí do obýváku

Minimazlíci: Ze stájí do obýváku

Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí

Šelmy, které milujeme: Kočky ne úplně domácí

 

Články odjinud