Můří vychytávky: Tajemství nočních motýlů

Můří vychytávky: Tajemství nočních motýlů
Sdílej
 
Můry si kvůli jejich chlupatému tělíčku leckdo oškliví. Ale až si přečte náš článek, možná se na ně podívá blíže a svůj vztah k nim změní.

 

Určitě to znáte. Za teplého jarního či letního večera rozsvítíte a kolem světla se začnou shlukovat můry. Lampu si pletou s měsícem, který používají jako orientační bod. Třepotající se můra je otravná a na pohled nijak zajímavá. Její tělíčko ale skrývá schopnosti, které by jí mohl závidět i komiksový superhrdina.

Noční motýli: Skvělí letci

Nejrychlejší motýli světa jsou velké druhy lišajů. Dokážou letět rychlostí téměř
50 km/hod. Zároveň se dají počítat i mezi největší vytrvalce: Během migrace uletí přes 1000 kilometrů. V kmitání křídly zase vedou dlouhozobky. Při sání nektaru z květů stojí ve vzduchu stejně jako kolibříci nebo helikoptéra. Víří přitom křídly rychlostí až 80 mávnutí za sekundu!

Souboj ultrazvuků

Tučné můry představují lákavé sousto pro netopýry, kteří je loví za letu. Můru zaměří pomocí echolokace, tedy odražených ultrazvukových vln. Můra však výborně slyší a může včas zareagovat únikovým manévrem: prudkými změnami směru, vývrtkami a někdy i střemhlavým pádem k zemi. Některé můry – přástevníci a lišajové – mají navíc jakousi „rušičku“. Pískají či vydávají cvakavé zvuky o ultrazvukové frekvenci, které netopýrův sonar zmatou nebo „oslepí“.

Motýli: Kdo ke jko •  ABC

Denní motýli při odpočinku skládají křídla kolmo nad tělem a jejich sluchové
ústrojí se obvykle nachází na předních křídlech

Detektor pachu

Samičky můr produkují speciální pachové látky – feromony, které se nesou vzduchem a samečkům v okolí oznamují: Tady jsem připravená k páření. Samečci pach vnímají vějířovitými tykadly. Dokážou jimi zachytit i jedinou molekulu feromonu na vzdálenost několika kilometrů. Rekord drží martináč hrušňový (Saturnia pyri, obr. nahoře), který najde samičku až 8 km!

Kamufláž a výhrůžky

Můry, které létají v noci, přes den sedí na kůře stromů, s níž dokonale splývají. K maskování ale většinou slouží jen přední pár křídel. Pokud je můra objevena, prudce odkryje spodní křídla a před zraky nepřítele se rozsvítí pestrá výstražná kresba. K dokonalosti dovedl tuto techniku lišaj paví oko (Smerinthus ocellatus) – jeho spodní křídla zdobí kresba očí, jichž se většina ptáků zalekne.

Více o přírodě se dozvíte tady

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Přátelé květin: Přičichnou si i netopýři

Přátelé květin: Přičichnou si i netopýři

 

Články odjinud