Poslední z mamutů: Hrdinové doby ledové

Poslední z mamutů: Hrdinové doby ledové
Sdílej
 
Pátý díl animáku Doba ledová má podtitulek Mamutí drcnutí. Je proto nejvyšší čas podívat se mamutům na zoubek.

 

Manny, Ellie a jejich dcera Broskvička  jsou mamuti srstnatí. Tento druh byl vůbec posledním potomkem kdysi velkolepé rodiny. Založil ji mamut africký (Mammuthus africanavus), který žil před asi 3 miliony lety. Jeho potomci putovali na sever, osídlili většinu Eurasie a vytvořili nový druh mamutů jižních (M. meridionalis). Z nich pak vznikl mamut stepní (M. trogontherii) – přímý předek mamutů srstnatých.

Mláďata s kly

Mamuti srstnatí (Mamuthus primigenius) se objevili před 150 tisíci lety a vypadalijako skutečné děti doby ledové: sice jen o fous větší než dnešní sloni afričtí, ale mnohem impozantnější. Především díky dlouhé srsti, která dokonale chránila před mrazem i promáčením a na spodku těla měřila až 90 cm. A také klům. Největší známý kel samce mamuta srstnatého měří 4,2 m a váží 91 kg. To však byla spíše výjimka, obvyklejší délka byla 2,5 m s vahou kolem 45 kg. Kly, i když menší, měly i samice. A mamuťátka se mohla pochlubit malými mléčnými kly, které časem vypadly a byly nahrazeny těmi trvalými.

Video se připravuje ...

Doba ledová: Mamutí drcnutí trailer 2 • Zdroj: CinemArt

Pravěký multitool

Mamutí kly byly skvělým multifunkčním nástrojem: Zvíře jimi mohlo odrhnout sníh jako lopatou a dostat se k zapadané potravě, rozbít jimi led a napít se, a samozřejmě také dělat dojem na ostatní mamuty a bránit se nepřátelům. Dospělý zdravý mamut byl pro zvířecí predátory prakticky nedotknutelný. Jen zraněné či nemocné kusy nebo mláďata musely čelit smečkám vlků, jeskynním hyenám a velkým kočkovitým šelmám. S lidskými predátory to ale měli mamuti mnohem těžší.

Neškodní neandrtálci

Před 40 tisíci lety do Evropy dorazili moderní lidé z Afriky. Ne že by mamuti člověka neznali: Po celou dobu své existence se potkávali s neandrtálci, kteří se rádi přiživili na mamutí zdechlině a její kosti využili jako stavební materiál pro své přístřešky. Mamuta dokázali i ulovit, ale druh to podle všeho nijak zvlášť neohrožovalo. Moderní lidé byli jako lovci úspěšnější a před asi 20 tisíci lety začali mamuti mizet. Velký podíl na tom zřejmě měla i končící doba ledová, ale je fakt, že k oteplení došlo už dříve a s mamuty to moc nehnulo.

Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?

Mamuti překvapují: Putovali kolem pyramid?

Jak se lovil mamut

O efektivitě lovu vypovídají místa, na nichž se kupí pozůstatky stovek mrtvých mamutů. Tato pohřebiště jsou stará 40 až 15 tisíc let a jednoznačně vznikla dílem člověka. Jak dokázali pravěcí lidé ve velkém hubit tak nebezpečná zvířata? Jejich zbraně byly jednoduché a současně rafinované. K lovu mamutů se používaly oštěpy s dlouhým a úzkým hrotem, který snadno pronikl hluboko do těla, a těžkým ratištěm. Jeho váha pohybovala hrotem, takže vzniklo těžké vnitřní zranění s masivním krvácením. Nové objevy také naznačují, že lovci mamutů nebyli na mamuty sami – provázeli je psi, kteří kořist obkličovali a rozptylovali.

Z doby pyramid

Ať už nese hlavní vinu na zániku mamutů klima nebo lidé, jisté je, že většina populací zmizela před 14 až 10 tisíci lety. O pár tisíc let déle přežívali na izolovaných ostrovech, kde se vlivem prostředí s omezenými zdroji zmenšili na velikost bizona. Vůbec poslední mamuti srstnatí pocházeli z Wrangelova ostrova v Arktickém oceánu. Žili ještě před 4000 lety, kdy už lidé stavěli egyptské pyramidy. Že by to byl námět pro scénář dalšího dílu Doby ledové?

Víte, jaká byla Doba ledová ve skutečnosti?

Doba ledová infografika •  ABC

Pitva mamuta: Kdo byl vrahem prazvířete ze Sibiře?

Pitva mamuta: Kdo byl vrahem prazvířete ze Sibiře?

Jeskynní lev: Vyhuben kvůli kožešině?

Jeskynní lev: Vyhuben kvůli kožešině?

Doba ledová Mamutí drcnutí: Pravěká parta je zpátky

Doba ledová Mamutí drcnutí: Pravěká parta je zpátky

Klíčová slova:
mamut, pravěk, Doba ledová
 

Články odjinud