Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby

Plavec s mečem: Tajemství nejrychlejší ryby
Sdílej
 
Prodloužená horní čelist mečouna je užitečný orgán. Meč mu slouží při lovu ryb, ale také mu pomáhá při plavání. Plaveckým rekordmanem se stal právě díky němu.

 

Neopatrnost a nešikovnost se někdy může vyplatit. Ve výzkumu oceánských ryb mečounů se to stalo dokonce dvakrát. Prvním šťastným nešikou byl vědec, který přenášel mečouní lebku a narazil s ní do futra dveří. Meč se odlomil od lebky a odkryl zeslabené kosti a pod nimi dutinu. O pár let později pak jiný vědec upustil rozsvícenou žárovku na hlavu mečouna, kterou právě studoval. A rozsvítilo se i jemu.

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Podvodní šermíř

Mečoun obecný (Xiphias gladius) si své jméno zaslouží – z hlavy mu vybíhá dlouhý horizontálně zploštělý rypec (rostrum), který skutečně vypadá jako středověký meč s ostrým hrotem a oboustranným ostřím. A mečoun s ním i obdobně zachází: V hejnu ryb jím šermuje ze strany na stranu a doslova je "kosí". Omračuje je, a protože nemá zuby, ty větší mečem seká na menší kusy. Omráčené a naporcované ryby pak snadno spolyká.

Mečoun je ryba vyzbrojená meči a oštěpy •  Profimedia.cz

Nejrychlejší plavec ze všech

Dlouhý úzký meč ale mečounům neslouží jen k lovu. Při plavání jim pomáhá rozrážet vodu podobně jako úzká příď lodím. Spolu s hydrodynamickým tvarem těla to vědci dlouho považovali za hlavní příčinu úžasných plaveckých schopností mečounů. Byla jim naměřena okamžitá rychlost 130 km/hod., takže jsou považováni za nejrychlejší ryby na světě. Jenže výše zmíněné příhody a následné výzkumy ukázaly, že meč se na rychlosti mečounů podílí ještě jinak.  

Neviditelná síť

V dutině při základně meče (kterou odhalila kolize s dveřními futry) se ukrývají žlázy produkující olejovitou látku. Až donedávna se vědci domnívali, že souvisejí s čichem mečouna. Osvětlit (a to doslova) jejich pravý význam pomohla až další nehoda, kdy na hlavu mečouna spadla rozsvícená žárovka a rozhraní hlavy a meče prosvítila. Tím se zviditelnila síť jemných kanálků vedoucích od tukových žláz k nepatrným otvůrkům na povrchu pokožky. A z otvůrků začal vytékat tuk zahřátý žárovkou.

Mourrison má jasno •  ABC/Lukáš Fibrich

Teplokrevná ryba

Několik laboratorních pokusů pak potvrdilo propojení tukových žláz s povrchem hlavy a vliv tepla na vytékání tuku. Ten se nejspíš uplatňuje ve chvíli, kdy mečoun zrychluje. I když patří jako všechny ryby mezi tzv. studenokrevné živočichy, je jedním z mála druhů, které dovedou za pomoci zvláštních svalů za očima aktivně zvyšovat svou tělesnou teplotu. A to až o 15 oC proti okolnímu prostředí. Právě toto teplo nejspíš uvolňuje tuk ze žláz, který pak vytéká ven.

Klouzání vodou

Tuk zřejmě vytvoří na povrchu meče a hlavy tenký film, který odpuzuje vodu. Spolu s jemnými zoubky na kůži, které omezují turbulenci vody, tak snižuje tření až o 20 %. Mečouni proto hladce klouzají vodou, která jim neklade téměř žádný odpor. Vědci svůj objev zveřejnili už nyní, ale připouštějí, že zatím jde z velké části o předpoklady. Funkci tukových žláz bude ještě nutné prostudovat. Alespoň na počítačových modelech, protože studium samotářských mečounů ve volném moři je prakticky nemožné.  


Kostra mečouna •  Wikipedia/Postdlf

Ryby s "mečem"

Nápadně prodlouženou horní čelist nemá jen mečoun obecný, jediný zástupce čeledi mečounovitých. Dlouhým a ostrým rypcem jsou vybaveny i ryby z čeledi plachetníkových, do níž kromě samotného plachetníka patří i několik druhů marlinů. Jejich rypec je kratší než u mečounů a má okrouhlý průřez – spíš než meč připomíná oštěp. Dlouhým rypcem je vybavena i jedna skupina rejnoků – pilouni. Jejich plochý "meč" nemá ostrý hrot, zato je po stranách opatřen zuby. 

Přečtěte si více:

Neznámé salpy: Mezi medúzou a člověkem

Neznámé salpy: Mezi medúzou a člověkem

Bitva u Hradce Králové 1866: Kdo šel proti komu?

Bitva u Hradce Králové 1866: Kdo šel proti komu?

Útočící elektrický úhoř: Šokuje i krokodýla!

Útočící elektrický úhoř: Šokuje i krokodýla!

Boxxbike: Jízda na super rychlém elektro kole

Boxxbike: Jízda na super rychlém elektro kole

Nejzubatější ze zubatých: Hlubinná ryba zubatka Sloanova

Nejzubatější ze zubatých: Hlubinná ryba zubatka Sloanova

Klíčová slova:
ryba, objev, oceán, zvíře, mečoun
 

Články odjinud