Podivuhodná místa: V jeskyni Waitomo svítí červi

Podivuhodná místa: V jeskyni Waitomo svítí červi
Sdílej
 
Když vám v jeskyni zhasne baterka, můžete někam spadnout nebo zabloudit. V jeskyni Waitomo na Novém Zélandě ale problém světla řešit nemusíte. Ze stropu svítí kolonie červů.

 

Jako v kouzelné pohádce si přijdete při pohledu vzhůru v jeskyni Waitomo na severním ostrově Nového Zélandu. Na temném stropě uvidíte tisíce modrozelených bodů, které připomínají hvězdy na nočním nebi. Tu parádu nepřipravili filmoví specialisté, ale samotná příroda. Vlhké stropy jsou totiž domovem larvám komárů Arachnocampa luminosa. Svítí, protože mají hlad.

Je to past!

Taková hladová larva, to není žádná legrace. Ze své pozice spouští až půl metru dlouhé vlákno s lepkavými kuličkami tvořenými vlastní močovinou. Rozvěšené ozdoby nejsou pro parádu. Jakmile má larva hlad, začne výrazně svítit a toho si všimnou mouchy, můry a další okřídlený hmyz. Obrátí svojí pozornost a směr letu k modrozelenému světélku jako k lampě. Těsně před cílem se přilepí ke kuličkám a vyšlou po vláknu vibrace. Larva okamžitě ví, že se chytila kořist. Začne náhrdelník požírat, dokud se nedostane až k hmyzu a pomalu zase vyhasíná.

Chemické světlo

V těle larvy pochopitelně není žádná baterka, stejně jako jí nemá nám dobře známá světluška. Světlo vzniká bioluminiscencí, tedy chemickým procesem, při kterém se v larvě (ale klidně i v té světlušce) míchají enzymy a energie z reakce je vyzařována především jako světlo. Tepelné záření vzniká v téměř zanedbatelné míře.

Hmyz lapený do pasti larev v jeskyni Waitomo na Novém Zélandě •  Getty Images

Pár dní života

Larva Arachnocampy “rybaří” poměrně dlouho – celých devět měsíců trvá, než se z ní stane dospělec. Ten nemá ústa nebo zažívací ústrojí a umírá po několika dnech, během kterých samice nakladadením vajíček udrží strop ve svítícím stavu. Sledují ho se zájmem nejen vědci, ale i návštěvníci už pěkných pár let. Larvy se staly celosvětovými celebritami. Jen není dobré na ně svítit ostrým světlem – pak svoje vlastní utlumují.

Mohlo by vás zajímat:

Obyvatelé oceánských hloubek si sami svítí

Obyvatelé oceánských hloubek si sami svítí

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Na voru do jeskyně

Jeskyně Waitomo byla objevena relativně nedávno, až roku 1887. Původní maorští obyvatelé sice o jeskyni věděli, ale protože byl vchod zatopený, nikdy se dovnitř nepodívali. Ostatně, proč taky – v oblasti je jeskyní mnohem více. Teprve náčelník Tinorau společně s anglickým geografem Fredem Macem začali koncem 19. století mapovat, co v jeskyních leží. Dovnitř se dostali na malém voru. Měli jenom svíčky. A nestačili se divit.

Svítícím larvám se daří ve vlhkém prostředí •  Waitomo Cave

Uvnitř vápence

Waitomo je jednou z mnoha vápencových jeskyní v regionu. Všechny se začaly formovat před nějakými 30 milióny lety. Dnes nabízejí dechberoucí krasové útvary a rozlehlé síně, jako je ve Waitomu třeba Katedrála s výškou okolo 18 metrů anebo tunely, kterými teče potok s až neúměrně velkými úhoři. Mace a Tinorau se do jeskyně mnohokrát vrátili, až ji Tinorau roku 1889 otevřel veřejnosti.

V jeskyni Waitomo na Novém Zélandě •  Joseph Michael

Návrat majitelům

Správu jeskyně ale Maorům stát odebral na začátku 20. století. Oficiálním důvodem byla špatná péče o přírodní památku. Teprve roku 1989 získali potomci Tinoraua své území zpět a opět provádějí návštěvníky skrz celý labyrint. Prohlídková trasa může zabrat několik hodin a končí v tunelu, kterým protéká potok, skrz který se Tinorau poprvé do jeskyně dostal. Právě nad vodou jsou nejkrásnější konstelace svítících larev.

Jeskyně Waitomo na Novém Zélandě •  Waitomo Cave

Nedýchat!

Protože jde o světový unikát, jsou larvy pod pečlivým odborným dohledem. Správci jeskyně pravidelně měří teplotu vzduchu, vlhkost a úroveň oxidu uhličitého, který vzniká vydechováním lidských návštěvníků. V případě, že turistický ruch naruší přirozené životní podmínky larev, jsou jeskyně uzavřeny do té doby, než se prostředí opět ustálí na původních hodnotách.

 

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Neony v hlubinách: Rybí kouzlení se světlem

Neony v hlubinách: Rybí kouzlení se světlem

Bacha, fakt kosa! Ledové krystaly v rybách

Bacha, fakt kosa! Ledové krystaly v rybách

Hvězdný člověk: Záhadný nový příbuzný

Hvězdný člověk: Záhadný nový příbuzný

Na kajaku pod zemí: Dvoudenní průzkum jeskyně

Na kajaku pod zemí: Dvoudenní průzkum jeskyně

 

Články odjinud