Podivuhodná místa: Kaňon Yarlung Zangbo

Podivuhodná místa: Kaňon Yarlung Zangbo
Sdílej
 
Everest mezi řekami – i tak se říká tibetské řece Yarlung Zangbo, která svým vysoko položeným tokem vyrývá nejhlubší kaňon na světě.

 

Je hodně nej, která jsou s řekou Yarlung Zangbo spojená. Třeba hned to první: Jde o nejvýše položený významný tok na světě. Pramení v Tibetu, tedy na takzvané střeše světa na dohled od vrcholků Himálaje, u ledovce Angsi (5590 metrů nad mořem) a žene se jižně od města Lhasy, kolem státu Bhútán a po zatočení se vlévá do Bengálského zálivu.

Údolí řeky Yarlung Zangbo •  NASA

Pořádná řeka

Další nej? Tady je: Zangbo je nejdelší tibetskou řekou. Od pramene k ústí do moře měří 2840 kilometrů. Když se podíváte na mapu, tak modrou linii Zangba skutečně nepřehlédnete. Do hornaté krajiny se vpisuje jasně a výrazně a i když se na různých místech jmenuje jinak, je to stále jedna a ta samá řeka. Nejpřitažlivější zářez má na jednom místě, kde se zakusuje 6009 metrů hluboko do země.

Nej kaňon

Šest kilometrů, to už je pořádná hlubina. Zangbo se tak hluboko dostává mezi horami Namča Barva (7782 metrů) a Gyala Peri (7294 metrů) v Ásámské Himálaji. Sklony stěn jsou větší než 45°, proto tu nemluvíme o údolí, ale o kaňonu. Druhý nejhlubší kaňon je Keli Gendaki v Nepálu (4403 metrů), Zangbo tedy bez problémů shrabuje cenu za hloubku. Krom toho, že je strmý a hluboký, tak je také neuvěřitelně dlouhý – měří 504 kilometrů a to z něj dělá nejdelší kaňon na světě. Dokonce i mnohem slavnější americký Grand Canyon je o 56 kilometrů kratší.

Velký kaňon na řece Yarlung Zangbo •  archiv

Přečtěte si také:

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa

Mocná síla vody: nejhlubší kaňony světa

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Divoká voda

Průměrná hloubka kaňonu je kolem 2250 metrů, přičemž u hory Namča Barva dosahuje v průměru 5 kilometrů. V jednom místě, které se nazývá Great Turn Valley, jsou od sebe stěny údolí pouhých 100 metrů daleko. Voda zde proudí rychlostí 84 kilometrů v hodině. Právě svými parametry se soutěska zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako nejhlubší. Kaňon se po změření roku 1994 dostal do širokého povědomí a stal se neuvěřitelně přitažlivým pro adrenalinové sportovce.

Údolí řeky Yarlung Zangbo •  Profimedia

Kajaky na vlnách

Sportovní zájem o Yarlung Zangbo propukl v devadesátých letech minulého století. Řada expedic sem zamířila s kajaky a touhou překonat nejdivočejší úseky řeky. Většina z nich ale své snažení vzdala kvůli nestálému počasí a nebezpečným peřejím anebo po tragických událostech. Děly se poměrně často a nevyhýbaly se ani zkušeným borcům – například americký kajakář Doug Gordon se roku 1998 v řece utopil v rámci výpravy National Geographic a jeho loď ani tělo nikdy nebyly nalezeny. První úspěšný sjezd horní části kaňonu proběhl až roku 2002:

Skryté vodopády

Sportovci začali řece přezdívat „Everest mezi řekami“ a nejsou jediní, koho přitahuje. Dobrodruzi a cestovatelé sem jezdí prozkoumávat pro západní svět neznámá údolí a okolí řeky. Zásadní objev přinesl třeba rok 1999, kdy byly „objeveny“ 35 metrů vysoké vodopády pojmenované případně Hidden Falls, tedy Skryté vodopády.

Skryté vodopády na řece Yarlung Zangbo •  Ilang Eva / Flickr.com

Spousta kytek!

Do kaňonu se rádi vracejí také přírodovědci. Roste tu přes 4000 druhů rostlin, z nichž dobrá polovina je endemická pro tibetskou náhorní plošinu. Z toho důvodu zde čínská vláda zřídila národní park, který přidal k oblasti další nej – je nejvýše položeným národním parkem na světě.

 

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Sopka Kīlauea

Podivuhodná místa: Sopka Kīlauea

Podivuhodná místa: Netopýří jeskyně Bracken

Podivuhodná místa: Netopýří jeskyně Bracken

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

 

Články odjinud