Sloni se schovávají v lese

Sloni se schovávají v lese
Sdílej
 
Pozorovat pralesní slony ve volné přírodě není snadné, navzdory své velikosti se dovedou v pralese pohybovat nesmírně skrytě.

 

Jednou z možností, jak sledovat pralesní slony, je využití skrytých kamer. Následující záběry pořídila právě taková skrytá kamera umístěná na místo, kde pralesní sloni na své pravidelné stezce přecházejí gabonskou řeku Nyonié.

 

Fotografové toužící po záběrech pralesních slonů ale míří na jiné místo, kde spolehlivě slony najdou. Populace vzácných slonů žije v Národním parku Dzanga-Ndoki ve Středoafrické republice. V jeho části pojmenované Dzanga-Bay je vyklučená část lesa a na okraji této paseky je zřízena pozorovatelna, odkud lze slony pohodlně fotografovat.

 

Část pralesa původně nebyla vyklučená kvůli fotografům, prales nechali vykácet vědci na místě, kde se sloni získávali minerální látky z bahna a s oblibou se tu shromažďovali, aby je mohli snáze studovat. Vybudovali tu vědeckou stanici, kterou teprve později začali využívat fotografové. Stanice umístěná v odlehlé části pralesa umožňuje vědcům nejen studium pralesních slonů, ale také nížinných gorila a dalších vzácných pralesních živočichů.

 

Ani pod přímým dohledem vědců v Národním parku však sloni nejsou v bezpečí. I v Národním parku Dzanga-Ndoki došlo k masakru, při kterém padly v roce 2013 desítky slonů, a vědci byli kvůli své bezpečnosti nuceni stanici opustit. Vrátili se po více než roce, stanici našli vyrabovanou a spoustu svých známých slonů hledali marně.

 

Pouštní sloni: Přežívají díky znalostem

Pouštní sloni: Přežívají díky znalostem

Sloni na sněhu: Kudy přešel Hannibal Alpy?

Sloni na sněhu: Kudy přešel Hannibal Alpy?

Sloni rozumí lidské řeči

Sloni rozumí lidské řeči

Zachránění obři: Ve sloním sirotčinci na Srí Lance

Zachránění obři: Ve sloním sirotčinci na Srí Lance

Klíčová slova:
afrika, slon, zvíře, slon pralesní
 

Články odjinud