Podivuhodná místa: Duhové hory na Islandu

Podivuhodná místa: Duhové hory na Islandu
Sdílej
 
Pro každého návštěvníka malého Islandu je návštěva Duhových hor velkým zážitkem. Barvy úbočí kopců doslova tančí s výpary geotermální činnosti věčný balet.

 

Island je místem, na kterém doslova zakopáváte o přírodní divy. Ať už jsou to mohutné vodopády, dramatická pobřeží nebo projevy vulkanické a geotermální činnosti, obklopuje vás síla přírody ze všech stran. Uprostřed Duhových hor se ale cítíte, jako že jste dorazili do srdce krajiny – přecházíte vrcholky a stoupáte po kopcích, které vypadají jako by je někdo obarvil zářivými vodovkami.

Přírodní malíř

 

Ten někdo se jmenuje příroda. Vzhledem k tomu, že Island je vlivem posunování kontinentálních desek v neustálém pohybu, dochází zde k časté vulkanické činnosti. Ta má za následek nejen katastrofy, ale také vyvrhování hornin a minerálů do krajiny. Právě vulkanismus je příčinnou krajinotvorby v Duhových horách – a nejde to přehlédnout.

Magický kámen

Duhové hory na Islandu •  Pavel Dobrovský, paveldobrovsky.cz

Hlavním důvodem přebarvenosti okolních kopců je ryolit. Sopečný materiál s vysokým podílem oxidu křemičitého vzniká v posledních fázích vulkanické činnosti a svojí barvou vytváří výrazné kontrasty. Čím je starší a zvětralejší, tím červenější odstín získává. Vzhledem k tomu, že půda je značně kyselá, neudržují se na ní žádné stromy nebo keře a hory tak mohou zářit do široka daleka. Nejlepší je pozorovat proměnu barev s postupnou změnou úhlu dopadající slunečních paprsků a po dešti (v mlze, o kterou tu také není nouze, nejsou vidět vůbec).

Skelná poušť

Obsidiánová planina za Duhovými horami •  Pavel Dobrovský, paveldobrovsky.cz

Do kopců dosahujících výšky mírně přes jeden kilometr nad mořem vystupují lidé po udržované stezce. Jakmile opustí nejkřiklavější srázy, zavede vás do pouště plné skla – nebo spíš materiálu, který vypadá jako černé sklo. Jde o obsidián, vulkanické sklo, opět z ryolitu. Při roztříštění vytváří ostré hrany, které v jiných částech světa sloužily jako řezací nástroje již v době kamenné. Bublinky zachycené ve skle během tuhnutí dnes slouží jako důležité svědectví o plynech, které během soptění unikaly.

Tohle vám nesmí uniknout:

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Vyfukování

Fumarola v Duhových horách •  Pavel Dobrovský, paveldobrovsky.cz

Celý Island jakoby byl tvrdou zátkou na obrazném komínu magma, které jde ze středu země. Najdete tu 130 sopek a 30 aktivních vulkanických systémů, tedy dost na to, aby mohlo kolem 332 000 Islanďanů používat jejich energii k vytápění domovů. Zároveň se podzemí projevuje na mnoha místech jako úniky plynů nebo páry – a právě toho je v Duhových horách více, než dost.

Stromy z páry

Procházka Duhovými horami na Islandu •  Pavel Dobrovský, paveldobrovsky.cz

Místa, kde uniká horká pára, se nazývají fumaroly. Pára obvykle obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, oxid syřičitý a sírový a sulfan, nejde tedy o voňavou kombinaci. Navíc bývá těsně u povrchu extrémně horká, v některých případech až několik set stupňů Celsia. Výtrysky bílé páry vyrážejí z Duhových hor na mnoha místech a připomínají fantastické stromy a pro krajinu se vlastně hodí mnohem více, než ty zelené.

Dvě duhy

60 metrů vysoký vodopád Skógafoss •  Pavel Dobrovský, paveldobrovsky.cz

Skrz Duhové hory vede jeden z nejkrásnějších treků na celém Islandu. Jmenuje se Laugavegurinn, zkráceně Laugavegur, což lze přeložit jako Cesta horkých pramenů. V současnosti má 55 kilometrů, které lze protáhnout ještě o 25 kilometrů až k jižnímu pobřeží. Tam na vás čeká odměna: 60 metrů vysoký vodopád Skógafoss. Ve vodní tříšti se často tvoří dvě až tři duhy. Na začátku cesty tedy po duze šlapete a na konci pod ní projdete.

 

Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Prostě peklo: Sopky a srážky pevninských ker

Prostě peklo: Sopky a srážky pevninských ker

YouTubeMag: Zakažte množírny youtuberů!

YouTubeMag: Zakažte množírny youtuberů!

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

 

Články odjinud