Putování tučňáků: Volání oceánu vás přenese do Antarktidy

Putování tučňáků: Volání oceánu vás přenese do Antarktidy
Sdílej
 
Život tučňáků císařských je jedno veliké dobrodružství. Není divu, že o nich vznikl už druhý celovečerní film!

 

Svůj první film Putování tučňáků natočil režisér Luc Jacquet v roce 2005. Film měl obrovský úspěch, režisér se proto po více než deseti letech do Antarktidy vrátil, aby natočil jeho volné pokračování. Vybaven nejmodernějšími technologiemi včetně ponorek a dronů strávil na ledovém kontinentu dlouhé týdny. Vytvořil tak film, který diváky přenese do antarktické pustiny, na ledovce i pod mořskou hladinu. Skoro ucítíte ledové vichry, jimž vzdorují opuštěná mláďata, nebo chlad modré vody, do níž se vrhají dospělí ptáci za potravou.

Příběh o životě

Putování tučňáků: Volání oceánu vypráví příběh malého tučňáka, který strávil dětství nejprve v péči rodičů a pak ve společenství stejně starých příbuzných. Teď se chytá na svou první pouť k moři. Ale i když jde o příběh, není vymyšlený – tučňáci císařští tuto až 160 km dlouhou cestu skutečně každoročně podnikají. A dokonce několikrát. Celý jejich život je vlastně jedno velké putování mezi místem, kde se páří, kladou vejce a vychovávají jediného potomka, a oceánem, v němž nacházejí potravu.

Putování tučňáků: Volání oceánu

Zimní námluvy

Zatímco většina živočichů má období rozmnožování "naplánované" na jaro, tučňáci císařští zvolili opačný postup. Od moře se na začátku zimy vydávají na osvědčená hnízdiště, kde je dostatečně pevný led. Tady, často v mrazech až -40 oC, začne samec hledat partnerku. Ta pak začátkem června klade jediné vejce, které hned vzápětí předá samci. Hladová samice vyčerpaná tvorbou vejce se vrací zpátky k oceánu, aby se nakrmila a obnovila síly.

V mrazu a vichru Antarktidy

V kolonii zůstávají jen samci, kteří opatrují vejce v kožním záhybu na nohách. Čeká je náročné období: Přichází antarktická noc s ledovými vichry a teplotami, které někdy dosahují až -60 oC. Vejce zahřívají téměř tři měsíce a po celou tu dobu nemají co do zobáku. Přesto dokážou mládě, které se po této době vylíhne, nakrmit výživnou kaší, kterou produkují ze zvláštní žlázy v jícnu. Naštěstí se brzy vracejí samice se zásobou potravy v žaludku a vystřídají vyčerpané otce.

Putování tučňáků: Nejmrazivější domov

Putování tučňáků: Nejmrazivější domov

Na cestu! Putování začíná

V péči o mládě se pak oba partneři střídají do jeho téměř dvou měsíců věku. Po této době se mláďata sdruží do hejna a stále ještě závislá na rodičovské péči čekají, až jim začne růst dospělácké peří. Na začátku léta se již téměř opeřená vydávají s rodiči na svou první dlouhou cestu k oceánu. Jak to zvládne náš malý filmový hrdina a jaká dobrodružství přitom zažije, o tom všem vypráví nový film.


720p 480p 360p 240p

Putování tučňáků: Volání oceánu - český trailer • Zdroj: Aerofilms

Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri)

Výška: 100 až 120 cm

Váha: 30-40 kg

Potrava: drobné ryby, kril, hlavonožci

Rozšíření: vody a ledovce kolem Antarktidy na 66° až 78° jižní šířky

Přirození nepřátelé: kosatky, tuleni leopardí

Ohrožení: zatím nepatří mezi ohrožené druhy, ale začíná je ohrožovat úbytek ledu a nadměrný rybolov, díky kterému přicházejí o potravu

 

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

Skanafandry určené pro kolonizaci Marsu byly prozkoušeny v Antarktidě

Skanafandry určené pro kolonizaci Marsu byly prozkoušeny v Antarktidě

Největší dravec u nás: Orel mořský

Největší dravec u nás: Orel mořský

Lední medvěd potřebuje led

Lední medvěd potřebuje led

 

Hry