Původ mořských panen: Sirény jsou skutečné

Původ mořských panen: Sirény jsou skutečné
Sdílej
 
Mořské panny neboli sirény nejsou tak úplně výmyslem námořníků. Ty pravé ale přílišnou elegancí nevynikají.

 

Kapustňák širokonosý, kterému je věnovaný článek v ABC 12/2017, je jedním ze tří druhů dnes žijících kapustňáků. Patří do řádu sirén, kam kromě nich náleží už jen dugong a vyhynulý koroun. Všichni žijí v mělkých pobřežních vodách a vplouvají i do ústí řek. Jsou tedy schopni žít ve slané i smíšené (brakické) vodě.

Výjimkou je nejmenší z kapustňáků, kapustňák jihoamerický, který žije v povodí Amazonky a jejími přítoky vplouvá hluboko ve vnitrozemí. Jako jediný je tedy výlučně sladkovodní. Třetí druh kapustňáka, kapustňák senegalský, obývá rovníkové vody Atlantského oceánu při pobřeží západní Afriky od Senegalu až po Angolu.

Kapustňáci jsou chránění

Floridská populace kapustňáků je chráněná v několika pobřežních rezervacích, které jsou stále častěji cílem turistů. Populární je pozorování kapustňáků přímo ve vodě a potápění se s nimi. Kapustňáci se tak dostávají do povědomí lidí, kteří jim fandí, na druhou stranu je přílišné davy turistů mohou rušit a měnit jejich přirozené chování. Naštěstí si potápění s kapustňáky bez toho, že byste je rušili, můžete dopřát prostřednictvím našich dvou videí. Všimněte si, jak jsou tato zvířata v porovnání s člověkem velká, jak jsou přátelská a zvědavá.  

Kapustňáci jsou savci a jako všichni savci dýchají vzdušný kyslík. Na rozdíl od ploutvonožců (s nimiž ale vůbec nejsou příbuzní, i když je svým vzhledem připomínají) nikdy nevystupují na souš. Samice tak ve vodě rodí i své jediné mládě. Aby mohlo dýchat, udržuje ho matka blízko u hladiny, zejména v prvních hodinách po porodu, kdy ještě neumí pořádně plavat.

Sloni: Vzdálení příbuzní

Prvních několik týdnů se mládě od své matky prakticky nevzdaluje a udržuje s ní těsný kontakt. Ta ho prakticky celý rok až rok a půl kojí. Podobně jako sloni (se kterými jsou sirény vzdáleně příbuzné) mají samice dvě mléčné žlázy hned za předními končetinami. A právě to vedlo k vzniku legend o mořských pannách, protože dávným mořeplavcům připomínaly svou anatomii ženskou postavu s ocasní ploutví místo nohou. Zůstaneme ale u skutečných sirén – na posledním videu se podívejte, jak se mládě seznamuje se světem a jak ho matka krmí.  

 

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Dýchat, nebo jíst? Prozíraví lovci plejtváci

Dýchat, nebo jíst? Prozíraví lovci plejtváci

Želví porodnice: Chraňte mláďata karety obrovské

Želví porodnice: Chraňte mláďata karety obrovské

Hrdinové i třasořitky: Žraloci mají svou osobnost

Hrdinové i třasořitky: Žraloci mají svou osobnost

 

Články odjinud