Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech
Sdílej
 
Kdo je na světě nejdravější? Není to ani tygr, ani žralok, ale "obyčejný" pavouk.

 

Spousta lidí se pavouků bojí nebo štítí, případně obojí. Nejraději by byli, kdyby vůbec neexistovali. Jenže svět bez pavouků by možná vypadal o dost jinak, než jak ho známe. Osminozí členovci jsou v něm mimořádně důležití. Potvrdili to vědci, kteří si posvítili na potravní zvyky pavouků a jejich vliv na prostředí.

Pavouci a mravenci: Jak je dostat z bytu?

Pavouci a mravenci: Jak je dostat z bytu?

Pavouci jsou všude

Všichni pavouci jsou draví a mezi suchozemskými predátory mají jednoznačně největší zastoupení. Na příhodných místech může žít až 1000 jedinců na m2! Celosvětový průměr jejich hustoty je 131 – 152 jedinců na m2. V současnosti žije přes 45 tisíc druhů, které obývají prakticky všechna přirozená prostředí včetně arktické tundry. Díky svým pavučinovým "balónům" dobývají horské vrcholy a za den jsou schopni uletět až 30 km. Stejně tak ale přežívají i ve městech nebo na obdělávané zemědělské půdě.

Potrava pro jiné •  Profimedia.cz

Sedm oblastí

Autoři nové studie si nejprve rozdělili životní prostředí pavouků na sedm kategorií: tropické pralesy, severské lesy a lesy mírného pásu, tropické travnaté pláně, travnaté pláně mírného pásu včetně polí, sečených luk a pastvin, každoročně obhospodařovanou půdu, pouště a konečně arktickou tundru. V každém prostředí pak srovnávali hmotnost všech pavouků, kteří v něm žijí, s množstvím a složením potravy, kterou spotřebují za určitý čas.

Lovci členovců

Ve všech typech prostředí tvořili hlavní potravu pavouků členovci - zástupci hmyzu všech vývojových stadií a jiní pavouci. Jen některé velké druhy loví i žížaly, slimáky či menší obratlovce. Kolik potravy pavouci sežerou, ovlivňuje doba, po kterou mohou lovit. V v arktických oblastech nebo na obdělávané půdě loví jen asi 120 dnů v roce, v tropických pralesích celoročně. Hlavní podíl na pavoučí spotřebě však mají druhy žijící v lesích a v otevřené travnaté krajině.

Pavouci se na Zemi poprvé objevili asi před 400 miliony lety •  Profimedia.cz

Miliony tun masa

Když vědci sečetli celkovou celoroční spotřebu živočišné potravy všech pavouků na světě, vyšlo jim závratné číslo: Pavouci jí sežerou 400 – 800 milionů tun ročně. Pro srovnání, všichni lidé světa spotřebují za rok 400 milionů tun masa a ryb. Zajímavé je, že za pavouky zůstávají i ti největší konzumenti světa, kytovci. Ti za rok uloví asi 280 – 500 milionů tun živé kořisti.

Obránci úrody

Zásadním výsledkem studie je i zjištění, že v pavoučí potravě mají hlavní zastoupení různí škůdci na rostlinách. Pavouci jsou tak významnými pomocníky zemědělců a lesníků. Vědci uznávají, že obětí se stávají i druhy přínosné (například včely), ale užitek převažuje. Pokusy ukázaly, že pavouci škůdce nejen loví, ale také potlačují jejich zhoubnou činorodost: V oblastech, kde žijí, se škodlivý hmyz v obavách před predátory skrývá a je méně aktivní.

Neplácat!

Užitečnost pavouků tak nová studie neoddiskutovatelně potvrdila. A my bychom si jich měli začít více vážit. Nebo je alespoň přestat pronásledovat se stočenými novinami. Když už pavouka v pokoji nesnesete, opatrně ho naberte na papír a vyneste ven!


Potrava pro jiné •  Profimedia.cz

Potrava pro jiné

Pavouci nejsou užiteční jen tím, že loví a omezují škůdce. Vědci odhadují jejich celosvětovou hmotnost na 25 milionů tun. A to už je spousta "masa" pro jiné predátory. Vyloženě pavoukožravých specialistů na světě žije asi 8 až 10 tisíc. Kromě mnoha drobných parazitů je to např. celá jedna skupina blanokřídlého hmyzu. Další živočichové zařazují pavouky do svého jídelníčku společně s hmyzem a drobnými členovci. Týká se to hlavně ptáků, pavouky však najdeme také v jídelníčku žab a mloků, ještěrů a hadů, rejsků, hlodavců i netopýrů. A samozřejmě i samotných pavouků.

 

Pavouci: Osminozí krasavci

Pavouci: Osminozí krasavci

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Živý mrtvý šváb: Vosa si vyrábí zombie

Živý mrtvý šváb: Vosa si vyrábí zombie

Ostrostřelci: Brouci s chemickým kulometem

Ostrostřelci: Brouci s chemickým kulometem

Klíčová slova:
hmyz, lov, lovec, pavouk, zvíře
 

Články odjinud