Panda velká: Návrat z propasti

Panda velká: Návrat z propasti
Sdílej
 
Panda velká už měla namále. Ale cílené úsilí ochranářů nakonec přineslo ovoce – pandy utěšeně přibývají.

 

Černobílý medvěd byl dlouho záhadou. V Evropě byl považován za mýtus, nikdo nevěřil v jeho existenci. Když se ukázalo, že jde o skutečné zvíře, zamotal pro změnu hlavu vědcům. Panda totiž má znaky medvědů, ale také dalších mnohem menších šelem. Spolu s pandou červenou proto vystřídala celou řadu čeledí. Teprve moderní genetické postupy umožnily její přesné zařazení. Panda velká se tak odtrhla od pandy červené, pro kterou byla nakonec vytvořena samostatná čeleď pandy malé, zatímco velká panda putovala do čeledi pravých medvědů. Konec konců – jim se skutečně velmi podobá.

Panda na pokraji vyhynutí

Jejich potravní specializace – závislost na bambusu, ale i rychlé ubývání původního prostředí, tj. bambusových lesů na svazích hor, ale i jejich neobvyklý kožíšek je přivedl na pokraj vyhynutí. Bambusové lesy byly vykáceny a proměněny v políčka, a pro svůj nádherný černobílý kožich byla cílem lovců a pytláků. K tomu je nutné přičíst její samotářský způsob života a nesnadné rozmnožování – v roztříštěném areálu výskytu se jen obtížně setkal samec se samicí v tu pravou chvíli. A i když k tomu došlo, samice porodila jediné mládě, o které se další rok a půl starala. Výjimečně narozená dvojčata na rychlosti rozmnožování nic nezměnila – máma se stejně dokázala postarat o jen o jedno a to druhé uhynulo.

Pandy a neuvěřitelná bambusová dieta

Pandy a neuvěřitelná bambusová dieta

Kritickou situaci pomohla řešit nejen ochrana lesů, ale i velmi přísné tresty pro pytláky – zabití pandy se bez výjimky trestá smrtí. Nemalý podíl na záchraně pand pak má zřízení záchranných center, kam zpočátku putovala hlavně opuštěná mláďata.

Tato centra se však věnovala především výzkumu jejich života a snahám množit pandy v zajetí, aby bylo možné vracet je do přírody. Na řadu přišly umělé odchovy, které zachránily i mláďata, která by v přírodě nepřežila. Tedy ta, která matka opustila nebo druhá mláďata z vrhu. Světově proslulou stanicí se stalo záchranné centrum pand ve Wolongu, jehož návštěvu vám zprostředkuje následující video.

Symbol Číny

Výsledky přinesla i ochrana lesů a jejích obnova a budování přírodních koridorů, jimiž mohou pandy přecházet z jedné lokality na druhou. Panda se stala symbolem Číny, což změnilo i vztah lidí k ní. Ve volné přírodě dnes žije téměř 2000 panda jejich počty mají stoupající tendenci. Vloni na podzim (tj. podzim roku 2016) tak mohla být panda velká přeřezena v Červeném seznamu z kategorie ohrožených do kategorie zranitelných. Na pandy ve volné přírodě se můžete podívat na našem videu.  

 

Netradiční velvyslanci: Pandí diplomacie

Netradiční velvyslanci: Pandí diplomacie

Línější než lenochod: Zpomalený život pandy velké

Línější než lenochod: Zpomalený život pandy velké

Zachráněné pandy? Malé vítězství a nejistá budoucnost

Zachráněné pandy? Malé vítězství a nejistá budoucnost

 

Články odjinud